Antalya’da Turgut Altınok’un inşaat iddiaları ve suç duyurusu üzerine detaylı bir inceleme. Bu kapsamda yaşanan gelişmeleri, iddiaların arka planını ve hukuki süreçleri keşfedin.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Turgut Altınok’un Antalya’daki 660 dairesi olduğu iddiaları, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Altınok, Aksu-Altıntaş bölgesinde bu iddiaları yalanlasa da, parselin tapu kayıtlarında Hacı Altınok’un isminin yer alması, gündemin sıcak konularından biri haline geldi. Bu tartışmaların ardından, geçen Mayıs ayında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na, konuyla ilgili iddiaların araştırılıp sorumluların yargılanması için bir suç duyurusu yapıldı.
Suç duyurusunda, inşaatların haksız ve hukuksuz bir şekilde arttığı, ruhsatların ise yok hükmünde olduğu öne sürüldü. Ancak Antalya Valiliği, yapılan ön incelemenin ardından ruhsat ve inşaat işlemlerinin usule uygun olduğunu savunarak, AK Parti’li Altınok’un inşaatlarıyla ilgili ruhsat ve kontrol işlemlerinde imzası bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi bürokratları hakkında soruşturma izni vermedi. Suç duyurusunda bulunan bir vatandaş, Valiliğin bu kararına karşı Konya Bölge İdare Mahkemesi’nde itirazda bulunarak, gerçeğe aykırı resmi belgeler düzenlendiğini ve sorumlular hakkında soruşturma izni verilmediği iddiasında bulundu.
Antalya’da yaşayan bir vatandaş, Altıntaş bölgesinin inşaat emsal oranlarına göre söz konusu arsa üzerinde 660 konut yapılmasının imkânsız olduğunu vurguladı. Yüklenici firmanın internet sitesinde, 950’den fazla bağımsız bölüm bulunduğu ifade edildi. R.K. adlı yüklenicinin gerçekleştirdiği konut projelerinde inşaat alanı ve konut artışının görüldüğü iddia edilen suç duyurusunda, Altıntaş Mahallesi 15405 ada 1 parsel ve 15408 ada 1 parselde onaylı inşaat projelerine aykırı imalat tespit edilmesi durumunda Aksu Belediyesi ile projeyi onaylayanlar hakkında soruşturma başlatılması ve firmanın mali yapısının incelenmesi talep edildi.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusunun ardından, AK Parti’li Altınok’a ait olduğu öne sürülen inşaatlarla ilgili ruhsat ve denetimlerde imzası olan yetkililer hakkında soruşturma izni istendi. Bunun üzerine Antalya Valiliği, İl İdare Kurulu tarafından bir ön inceleme başlattı. İddialarla ilgili yapılan inceleme kapsamında, alanında uzman üç teknik personel rapor hazırladı. 13 Eylül 2024 tarihli raporda, suç duyurusuna konu olan 15405 Ada 1 nolu parsel hakkında 25 Aralık 1997 tarihinde yapı ruhsatı düzenlendiği ve 27 Ekim 1999 tarihinde temel kazılarının yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Eylül 2022 tarihinde ruhsat verdiği kaydedildi. Raporda, söz konusu ruhsat kapsamında toplam inşaat alanının 52.929 m² olduğu bilgisi yer aldı.
Antalya Valiliği’nin ön inceleme raporunda, Aksu Altıntaş Mahallesi 15408 Ada 1 Parsel hakkında, dönemin Çalkaya Belediyesi tarafından 30 Aralık 1999 tarihinde yapı ruhsatı verildiği ve inşaat alanının 21.850 m² olduğu kaydedildi. Ön inceleme raporunun ardından Antalya Valiliği İl İdare Kurulu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin bürokratları hakkında soruşturma izni verilmemesine karar verdi. Antalya Valisi Hulusi Şahin’in de 27 Eylül’de onayladığı kararda, inşaatların mevzuata uygun olduğu savunuldu.
Valilik kararında, “Antalya ili, Aksu ilçesi Çalkaya Bölgesi 1/1000 Ölçekli uygulama imar planları bütünü ilave plan hükümlerinde; yapılaşmaya ilişkin geçmişte kazanılmış hakların korunduğu, taşınmazlar üzerinde aplikasyon ve temel vizesi yapıldığına dair yazıların dosyasında yer aldığı, inşai faaliyetin bu hususlara göre yürütüldüğü” ifadeleri yer aldı. Bu karar üzerine, kamu adına suç duyurusunda bulunan vatandaş, Konya Bölge İdare Mahkemesi’nde itirazda bulundu.
İtiraz başvurusunda, Valilik kararında belirtilen 15405 Ada 1 Parsel hakkında 25 Aralık 1997 tarihinde yapı ruhsatı düzenlendiği ve 27 Ekim 1999 tarihinde temel kazılarının yapıldığı bilgisinin gerçeği yansıtmadığı öne sürüldü. “2004 yılı uydu görüntülerine göre, 2 yıl içerisinde temel kazısı ve inşaat faaliyetine başlanmamıştır. Ekte sunulmuş olan 07/11/2004 tarihli uydu görüntüsünde temel kazılarının ve inşaatının yapılmadığı açık olarak görülmektedir” denildi. Ayrıca, devam eden süreçte ruhsat süresi sonunda ruhsat yenileme işlemleri yapılmadığı için Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre verilmiş olan ruhsat hükmünü kaybetmiş olduğu ifade edildi.
15408 Ada 1 parselde 30 Aralık 1999 tarihinde 21.850 m² toplam inşaat alanı belirtilirken, 30 Mayıs 2022 tarihli ruhsatta ise bu alanın 28.741 m²’ye yükseltildiği vurgulandı. Bu durumun kazanılmış hak değil, hak yükseltme olduğu belirtildi. Ayrıca, Antalya Valiliği’nin söz konusu kararında fazla inşaatların kazanılmış hak olarak kabul edilmesi hukuka aykırı olduğu ifade edilerek, “Kazanılmış hak denilerek bahse konu parsellere iki katından fazla yapılaşma izni verilmektedir. Bu durum, bölgenin sosyal yaşam standardını doğrudan etkileyen ve bahse konu parsel sahiplerinin sebepsiz zenginleşmesine neden olan bir karardır” denildi.
Sonuç olarak, itiraz başvurusunda, “Gerçeğe aykırı resmi belge düzenleme” iddiaları ile birlikte, kamu görevlilerinin sorumsuzluğu vurgulandı. “Yasal mevzuatlar ve uydu görüntülerinden anlaşılacağı üzere, gerçeğe aykırı resmi belge tanzimi ile soruşturma izni verilmemiştir. Verilen karar hukuka ve hakkaniyet ilkelerine aykırı, kamu düzeni ve toplumda eşitlik ilkesini bozan bir karardır” ifadeleriyle sürecin ivedilikle incelenmesi talep edildi.
Kaynak: Antalya Körfez