Antalya’da su ürünleri araştırmaları ve kaya levreği üretimi üzerine bilgi edinin. Bölgedeki yenilikçi yöntemler, sürdürülebilirlik ve deniz ürünleri yetiştiriciliği hakkında detaylı içerikler. Doğanın zenginliklerini keşfedin!
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Antalya’da 16 farklı balık türünü yetiştirip yaygınlaştıran Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, küresel ısınmadan etkilenmeyerek sıcak havalara toleranslı ve hızlı büyüyen kaya levreği üzerinde önemli çalışmalar yürütmektedir. Enstitü Müdürü Serkan Erkan, ülkenin su ürünleri popülasyonuna katkıda bulunmak amacıyla pek çok projeye imza attıklarını ve birçok balık türünün üretimi ile ihracatını desteklediklerini belirtti.
İç bölgelerde yaşayan insanların balığa daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla sazan balığı üretimi yaparak, yavrularını iç sularda doğaya bırakma faaliyetlerine önem verdiklerini aktaran Erkan, şu ifadeleri kullandı:
Erkan, yalnızca sazan değil, alternatif balık türleri üzerinde de çalışmalar yürüttüklerini belirterek, alabalık üretimi konusundaki başarılarını vurguladı:
Çupra ve levrek türlerinin yaygınlaştırılması için de önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Erkan, “Çupra ve levrek üretiminde dünya çapında lider konumdayız” dedi.
Özel sektöre her yıl ortalama 16 milyon çupra ve levrek yavrusu verdiklerini belirten Erkan, bu işi artık özel sektörün üstlenmesini beklediklerini kaydetti. Enstitü olarak alternatif balık türlerine yöneldiklerini ve ithal edilen akvaryum balıkları üzerinde yoğun araştırmalar yaptıklarını söyledi:
Havyar açısından değerli olan Mersin balığı üretimi ile ilgili de özel sektöre yavrularını verdiklerini ifade eden Erkan, enstitüde mavi yengeç ve yılan balığı da dahil olmak üzere toplam 16 tür balık üzerinde projeler yürüttüklerini belirtti.
Son dönemde yeni bir tür üzerine yoğunlaştıklarını, özellikle kaya levreği (granyöz veya sarı ağız) üretimine başladıklarını dile getiren Erkan, şu bilgileri paylaştı:
Islah projelerinin uzun soluklu çalışmalar olduğunu belirten Erkan, “Üstün verimli, erken büyüyen ve sıcağa toleranslı türleri elde etme hedefimiz var. Böylece balıkçılarımıza, ‘senin üreteceğin balık bu olacak’ diyebileceğiz.” dedi.
Çalışmaların başarılı bir şekilde ilerlediğini belirten Erkan, kurumun kar amacı gütmediğini ve yeni türlerde araştırmalar yaparak ülkenin su ürünleri popülasyonunu geliştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Kaya levreğini de alabalık, çupra ve sazan gibi kısa süre içerisinde daha yaygın bir hale getireceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Antalya Körfez