Antalya’da M.Ö. 3000 Yılına Ait Madalyon Logosu Bulundu

Antalya’da M.Ö. 3000 Yılına Ait Madalyon Logosu Bulundu
Yayınlama: 08.10.2024
3
A+
A-

Anadolu’nun kadim uygarlıklarına ev sahipliği yapan Burdur-Antalya bölgesinde, arkeologlar ilginç bir keşfin peşinde. İstanbul Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Fatih Çongur’un yeni çalışması, Erken Tunç Çağı’na ait çanak çömlekler üzerinde görülen gizemli “madalyon” motifine odaklanıyor. 

İstanbul Üniversitesi’nden Fatih Çongur, Antalya’da bulunan madalyon motifinin ne anlam taşıdığı hakkında yaptığı araştırmayı paylaştı.  Art-Sanat dergisinde yayımlanan makale, bölgedeki yedi antik yerleşim yerinde bulunan madalyon sembollü seramikleri inceliyor. Peki, bu “madalyon” sembolü nedir ve ne anlam ifade ediyor?

Gizemli Sembol Ne Anlatıyor? 

“Madalyon” sembolü, seramikler üzerinde kabartma veya oluk tekniğiyle yapılmış dairesel bezemeler ve ortalarındaki çıkıntılardan oluşuyor. Çongur’un araştırması, bu motifin bölgede ilk kez MÖ 3000 civarında ortaya çıktığını ve zamanla yaygınlaştığını gösteriyor.En çarpıcı bulgu ise, bu motifin diğer yaygın seramik süslemelerinden farklı bir özellik taşıması. Çongur, “Madalyon motifi genellikle büyük boy kaplarda görülüyor. Bu da bize, basit bir süslemeden öte bir anlam taşıyabileceğini düşündürüyor,” diyor.

‘’Çömlekçi Markası Olabilir’’

Arkeologlar, “Madalyon” motifinin basit bir süslemeden öte anlamlar taşıyabileceğini düşünüyor. Bazı uzmanlar bu işaretin bir çömlekçi markası, bazıları ise dini veya sembolik bir anlam taşıyabileceğini öne sürüyor. Motifin genellikle büyük boy kaplarda görülmesi, içindeki ürünleri korumaya yönelik inançlarla ilişkili olabileceği fikrini de gündeme getiriyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.