Antalya’da Fırtınanın Tarım Üzerindeki Etkileri ve TARSİM Sigortası Önemi

Antalya’da fırtınaların tarım üzerindeki etkilerini keşfedin. TARSİM sigortası ile çiftçilerin karşılaştığı risklere karşı nasıl koruma sağlanabileceğini öğrenin. Tarım sektöründeki zorluklara çözüm arayışlarını inceleyin.

Antalya’da Fırtınanın Tarım Üzerindeki Etkileri ve TARSİM Sigortası Önemi
Yayınlama: 25.11.2024
4
A+
A-

Antalya’da Fırtınanın Üreticilere Faturası Ağır Oldu

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya’da geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen fırtınanın ardından birçok sera alanının ciddi şekilde zarar gördüğünü bildirdi. Zarar gören seraların büyük bir kısmının TARMİS sigortası kapsamı dışında olduğunu vurgulayan Alp, yaşanan doğal felaket sonrasında sigortası bulunmayan sera alanlarında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Alp, sigortasız zarar gören sera alanlarının zararlarının karşılanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yardımına acil ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Çiftçilerimizin TARMİS Sigortası Yaptırması Şart!

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, Antalya’nın bir tarım kenti olduğunu vurgulayarak, çiftçilerin TARMİS sigorta havuzuna kesinlikle katılmaları gerektiğini ifade etti. Alp; “Antalya’da geçmişte fırtına, sağanak yağış ve hortum gibi doğal felaketler sıkça yaşanmıyordu. Ancak son 15 yılda bu tür felaketlerle karşılaşmaya başladık. Bu nedenle çiftçilerimizin TARMİS sigorta sistemine dahil olmalarını istiyoruz. Sigorta sistemine dahil olan çiftçilerimiz, doğal afetlerle karşılaştıklarında zararları sigorta fonu tarafından karşılanıyor. Sigorta havuzuna katılmayan çiftçilerimiz ise büyük bir mağduriyet yaşıyor” dedi.

Zarar Çok Büyük!

Antalya’da yaşanan fırtınanın ardından sera alanlarındaki zararın oldukça büyük olduğunu belirten Alp; “Zarar oranı gerçekten çok yüksek. Tarım İl Müdürlüğü’nün yapacağı hasar tespit çalışmalarının ardından net zarar rakamları ortaya çıkacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Antalya’da serası ve ürünleri zarar gören çiftçilerimize yardım elini uzatmasını istiyoruz” dedi. Antalya’da 300 bin dönümün üzerinde kayıtlı arazi üzerinde seraların bulunduğunu kaydeden Alp; “Ne kadar çok sigorta yapılırsa, olası doğal afetler sonrasında çiftçilerimizin zararı o kadar azalır” şeklinde konuştu.

Sigorta Bedeli 500 Bin TL’ye Kadar Yükselebiliyor

Alp, “Bazı bölgelerde tarlanın büyüklüğüne göre sera ve içindeki ürünlerin sigorta bedeli 10-20 bin TL’den başlayıp 500 bin TL’ye kadar yükselebiliyor” dedi. “Seraların yapım maliyetleri 1 milyon TL’den başlıyor. Bu nedenle TARSİM sigortası yaptırmamız büyük önem taşıyor. Sigortanın yarısını Tarım ve Orman Bakanlığı karşılıyor; geri kalanı ise sera sahibi tarafından ödeniyor. TARSİM sistemi, mahsul ve sera malzemeleri için ayrı olarak düzenlenen teminatlar üzerinden zararı karşılıyor” şeklinde ekledi.

Devlet Sigorta Bedelinin Yarımını Ödüyor

“Tarım Sigortaları Havuzu” anlamına gelen TARSİM, devlet destekli bir sigorta türü olup çiftçilerin tarımsal faaliyetleri sırasında karşılaşabilecekleri olası risklere karşı güvence altına alınmalarını sağlıyor. Tarım ve hayvancılığın gelişimi ve sürdürülebilmesi amacıyla desteklenen TARSİM sigortası, poliçe ödemelerinin prim tutarının %50’sinin devlet tarafından karşılanmasıyla çalışıyor; geri kalan kısmı ise üretici tarafından ödeniyor.

TARSİM Nedir ve Ne İşe Yarar?

TARSİM, çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde karşılaşabilecekleri olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvence altına alan bir sigorta türüdür. Tarım ve hayvancılığın sürdürülebilmesi ve geliştirilmesi için desteklenen bu sigorta sisteminde, poliçelerin ödemesi belirli oranlarda devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu tutarlar her yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenmektedir. TARSİM tarım sigortası, çiftçi ve hayvancılık üreticilerinin gelirlerinde afetler nedeniyle oluşabilecek zararların karşılanması ile üretim sürekliliğini sağlar. Düzenli gelire sahip olan ve ürünlerinde güvencesi olan tarım üreticileri, böylece iş koşullarını iyileştirme, geliştirme ve modernleşme için daha kolay yatırım yapabilir hale gelirler. Doğaya ve doğal afetlere müdahale etmenin mümkün olmadığı göz önüne alındığında, tarımsal üretimdeki risklere karşı önlem alma imkanı bulunmadığından devlet destekli tarım sigortası TARSİM, bu tip zararların yükünü hafifletmek için önemli bir çözüm sunmaktadır.

TARSİM Neleri Kapsar?

TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınmaktadır. Dolu, fırtına, don, hortum, sel, heyelan, taban altı baskını ve deprem gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal nedenlerle veya kaza sonucu oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelen salgın hastalıklar ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamında yer almaktadır. Kuru tarım ürünlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası da yapılabilmektedir. İsteğe bağlı olarak, ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riski ile hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi sağlanabilmektedir.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.