Türkiye turizminde yeni pazarların artırılması amacıyla gerçekleştirilen 6’ncı Antalya Turizm Fuarı başladı. Bu yıl ilk defa 3 gün boyunca sürecek fuarın ANFAŞ Fuar Merkezi’nde açılışına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, CHP Antalya Milletvekili Sururi Çorabatır, TÜRSAB Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Başkanı Selçuk Meral, Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ve davetliler katıldı. 60 ülkeden 2 binden fazla seyahat acentesi temsilcisinin katılacağı fuarda 100’ün üzerinde konuşmacı turizm sektörünün geleceğini konuşacak.
DÜNYANIN EN İYİSİ
Antalya Turizm Fuarı Kurucusu ve Başkanı Selçuk Meral, fuarcılıkta çok ince detayların olduğunu söyledi. Meral 2019 yılında 4 bin metrekareyle başladıklarını ve bugün 35 bin metrekareye çıktıklarını 30 binden fazla ziyaretçi potansiyeline hâkim olduklarını ifade etti. Yerinde pazarlama iddiasıyla ortaya çıktıklarını da kaydeden Meral, “En iyisi kendi memleketimizde tanıtım yapmak diye düşündük ve burada yapmaya karar verdik. Bu kabul gördü. Bugün gördüğüm simalar dünyanın en önemli turizm fabrikalarının başındaki kişiler. Yerinde bir fuarcılık anlayışı çok nadir görünen bir şeydir. Dünyada sadece Antalya’da var. Tüm pazarları bir araya getirdik. Tüm operatörler burada bulunuyor. Bu tür bir fuarı başka yerde bulmanız mümkün değil. Çok sayıda destekçimiz var. Bizlere bu imkanları tanıyan her bir destekçimize teşekkür ederim” dedi.
VALİDEN BP ÖNERİSİ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre Türk turizminin büyük bir atılım içerisinde olduğunu belirten Antalya Valisi Hulusi Şahin, “Dünya turizminin pandemide yaşadığı krizler, bize büyük fırsatlar sundu. Hem gelir hem de gelen turist sayısı arttı. Antalya dünya turizminin başkentinden birisidir. Geçen yıl 16,7 milyon turist ağırladıkça bu yıl yüzde 8’lik büyümeyle rekoru aşacağımızı bekliyoruz. Hedefimiz olan 60 milyon turiste ve 60 milyar gelire emin adımlarla gidiyoruz. Bu konuda çok iyi durumdayız. Bu başarılar kendiliğinden oluşmuyor, arıların çalışması lazım. Arılar çalışıyor ama bizim kovanlarımız da çok güzel. Bizim bahçemiz çok güzel, bahçıvanımıza da bir söz söylemek gerekir. Artık Türk turizmi zincir otelciğe dönmesi gerekir. Fırsatlar var, biz bu işi çok iyi biliyoruz. Bizden daha iyi bilen yok. Bizler bu pazarlarda herkesten önce yerimizi alalım. Bunun dünyanın her yerinde bunu yapalım. İngiltere’de petrol mu var? Ama BP her yerde petrol arayarak işletiyor. 2025 çok daha başarılı bir yıl olacak. Yeni rekorlar gelecek” dedi.
ÖNCELİKLİ SEKTÖR
Turizmin 54 farklı sektörü doğrudan etkileyen, istihdam yaratan ve katma değer oluşturan yapısıyla stratejik olarak önceliklendirdikleri bir sektör olduğunu ifade eden İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz,” Ulusal ve uluslararası turizm profesyonellerini ve yatırımcılarını ‘yerinde pazarlama’ ilkesiyle bir araya getiren Antalya Turizm Fuarı’nın destekçisi olmamız da bu bakış açısının bir sonucu. Bununla birlikte turizm küresel ve yerel ekonomik, siyasal, toplumsal gelişmelerin etkilerini en hızlı ve en derinden hisseden sektörlerin de başında yer alıyor. Son 10 yılda tüm dünyayı etkileyen COVID-19 pandemisinin ve jeopolitik gelişmelerin sektörde yarattığı zorlukları hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama buna rağmen, sektörün hızlı bir şekilde toparlanması ve hatta daha da ileri gitmesi, sizin gibi sektör oyuncularının hızlı hareket edebilme yeteneğinin bir kanıtı” dedi.
DÜNYACA 5’İNCİ SIRADA
Türkiye’nin turizm gelirleri noktasında lig atladığını belirten Sezgin, “Ülkemiz için önemli bir tanıtım aracı olan turizmin, milli gelire sağladığı katkı, döviz kazandırma potansiyeli ve istihdama olan etkisi, sektörü aynı zamanda ekonomik ve sosyal açıdan bir denge unsuru haline getiriyor. Nitekim göstergeler de bunu destekliyor: 2023 yılında turizm sektörünün gayri safi yurt içi hasılaya katkısı yaklaşık yüzde 5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı yıl, yaklaşık 55 milyar dolar olan turizm gelirleri cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağladı. Bütün bunların ülkemiz için stratejik önemi yadsınamaz bir gerçek. Ülkemiz turizm sektörünün pozitif gelişimine işaret eden bir önemli diğer veri ise ağırlanan turist sayısı ile elde edilen gelirler arasındaki dengeye bakıldığında ortaya çıkıyor. Sektörün en parlak yıllarından olan 2019’da ülkemiz turist sayısında dünya sıralamasında 6. sırada yer alırken, turizm gelirlerinde 14. sıradaydı. 2023 yılında ise hem turist sayısında hem de turizm gelirlerinde dünya liginde 5. sıraya yükselmiş durumdayız. Bu da sektörün verimliliğinin arttığını, turizmden daha fazla gelir sağlama yolunda önemli başarı elde ettiğini gösteriyor” açıklamasında bulundu.
1,5 TRİLYON BÜYÜME
Çok hassas bir sektörde görev aldıklarına dikkat çeken Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkan Yardımcısı Davut Günaydın, “Birçok problem yaşıyoruz. Vize sorunlarının çözülmesi için her gün bir konsolosluk bir büyükelçilik ziyaret ediyoruz. Yalnızca yurt dışından turist getirmedik, 13 milyon vatandaşımızı yurt dışına da götürdük. Ama kendini en hızlı yenileyen sektörlerin başında turizm var. 2024’de beklenen büyüme 1,5 trilyon olacak. Antalya turizmin kalbidir. İstediğiniz kadar filonuz güzel olsun, istediğiniz kadar petekleriniz olsun arılar olmadan bal olmaz. Turizm sektörünün arıları da acenteleridir, 17 bin üyemiz var. Ülkemizin turizmi için geceli gündüzlü çalışıyoruz. Türkiye’ye gelen turistin yüzde 80’i seyahat acenteleri ve tur operatörleri getiriyor. Amacımız en kısa zamanda kültür turu için KKTC’ye giden vatandaşlarımızın sayısını arttırmak. Avrupa’nın birçok ülkesinde görev aldık. Vize alabilmek için hergün bir konsolosluğu ziyaret etmek zorunda kalıyoruz. Sağlık turizmi için de çalışıyoruz. Sağlık turizminde akredite olan hastane sayısı 120 ulaştı. Turizmin 12 aya yayılması için çok ciddi mücadeleler veriyoruz. Biz elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
MİLLİ MESELE
Turizmin bir milli mesele olduğuna vurgu yapan AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu “ATF, pandemi döneminde fuar gerçekleştiren tek organizasyondur. ATF kendi yerini çok ciddi şekilde aldı. Geometrik şekilde büyüyen bir fuar haline geldi. Tamamen bir birleşme alanı oldu. ATF, bizim gözbebeğimiz oldu. Bizi dünya çapında temsil ediyor. Antalya dünyanın en büyük misafir ağırlayan şehridir. Bu sene 17 milyon kişi ağırlanacak. 60 milyon turist hedefine doğru gidiyoruz. KKTC çok ciddi desteğimiz var. Biz Türkler bu işi iyi yapıyoruz. En iyi yaptığımız işlerden birisi olan turizme sahip çıkmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.
ARI GİBİ ÇALIŞIYOR
Turizm için ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu “KKTC’ye yatırımların devam etmesi bizim açımızdan turistin bir daha gelmesi için yaptığımız hareketlerin bir benzeridir. Doğru yerde doğru adreste yatırım yapılıyor. KKTC’de ikinci üçüncü otellerini yapan yatırımcıları kutluyorum. Çok farklı ülkelerden ulaşımlar söz konusudur. Bir başka havalimanı yakında açılacak. Her geçen yıl artan turizmin daha da ileriye taşınması için çok iyi planlar yapılması gerekir. Acentelerimiz bir arı gibi çalışıyor. Birlik ve beraberlik içerisinde olacağız. Biz Türkler her şeyin üstesinden geliriz, yeter ki birlik ve beraberlik içerisinde olalım. Kimseden bir korkumuz yok. Burada acente diye nitelendirdiğimiz o acentelerimize ihtiyacımız olacak” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Bir otelin organizasyonunda getirilen sambacı kızlar ise dansları ile fuara renk kattı. Yöresel elbiseler eşliğinde yöresel danslarını sergileyen kızlar, katılımcıların dikkatini çekti.