Antalya Ekonomisi ve Zeytin İhracatı Üzerine Değerlendirmeler

Antalya ekonomisi ve zeytin ihracatı üzerine kapsamlı değerlendirmeler. Bölgenin ekonomik dinamikleri, zeytin yetiştiriciliği ve uluslararası pazarlarda zeytin ihracatının rolü hakkında derinlemesine bilgiler edinin.

Antalya Ekonomisi ve Zeytin İhracatı Üzerine Değerlendirmeler
Yayınlama: 28.11.2024
7
A+
A-

Antalya Ekonomisine Yönelik Değerlendirmeler

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Yardımcısı Halil Bülbül, Antalya’nın ekonomik durumu hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Bülbül, ülke genelinde protestolu senetlerin tutarının %171 oranında artış gösterdiğini belirtirken, Antalya’da bu oranın %305’e ulaştığına dikkat çekti.

Çek ve Kredi Durumu

Karşılıksız çek tutarının ülke genelinde %222, Antalya’da ise %255 oranında arttığını ifade eden Bülbül, “Ticaret hareketliliğinin önemli göstergelerinden biri olan çek ile işlem hacmi, ülkemizde yıllık %71, kentimizde ise %56 oranında bir artış göstermiştir. Ticari kredilerdeki dönemsel artışlar ülke genelinde %29, Antalya’da ise %33 olarak kaydedilmiştir. Tarımsal kredilerde ise Antalya’da %44, ülkemizde %47 oranında bir artış yaşanmıştır. Bu veriler, ticari hareketlilik ve kredi büyümelerinin yıllık bazda açıklanan enflasyon oranı kadar artmadığını göstermektedir. İşletmelerimizin sermaye yetersizlikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu eğilimler sağlıklı bir ekonomik büyüme için olumsuz bir tablo çizmektedir. Dolayısıyla, işletmelerimizin krediye erişimindeki zorluklar ve maliyetler, bir an önce makul bir seviyeye çekilmelidir” dedi.

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü

Bülbül, Ekim ayı itibarıyla toplam ihracatın ülke genelinde %2.6 artarken, Antalya’da %1.5 oranında bir artış gösterdiğine dikkat çekti. “Tarımsal ihracat ise aynı dönemde ülkemizde %3.8 artarken, kentimizde %0.2 oranında bir azalma yaşandı. Zeytin ve zeytinyağı sektörümüz, 2023/24 sezonunu dökme zeytinyağına getirilen yasak ve kotaların etkisiyle %18 gelir kaybıyla 765 milyon dolarlık ihracat geliriyle kapatmıştır. Geçen yıl zeytinyağı ihracatı miktar bazında %52 oranında bir düşüş yaşarken, ortalama ihraç fiyatının 4,64 dolardan 7,16 dolara yükselmesiyle gelirdeki kayıp %29 olarak kaydedilmiştir. 2024/25 sezonu için Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesi Ulusal Resmi Tahmin Heyeti, ülke genelinde 3,6 milyon ton zeytin üretimi öngörmektedir. Bunun 750 bin tonu sofralık, 2 milyon 850 bin tonu yağlık olarak işlenecek ve toplamda 475 bin ton zeytinyağı üretileceği tahmin edilmektedir. Geçen sezonun stoklarıyla birlikte toplam zeytinyağı miktarının bu sezonda 600 bin ton seviyesine ulaşması beklenmektedir” şeklinde konuştu.

Piyasa Fiyatları Üzerine Uyarılar

İspanya ve Tunus’ta zeytin veriminde yaşanan artışların zeytinyağı fiyatlarını düşürdüğünü söyleyen Bülbül, “Bu durum zeytinyağı fiyatlarının geçen ay litre başına 8,5 dolara gerilemesine neden oldu. İspanyol ve İtalyan sektör lideri firmalar, fiyatların daha da aşağıya çekileceği yönünde değerlendirmelerde bulunuyor. Ancak bu açıklamalara rağmen iç piyasada fiyatları çok düşürmememiz gerekiyor. İspanya ve İtalya’nın yüksek iç tüketim ve ihracat potansiyeli, Türkiye için pazardaki etkisini artırma fırsatı sunmaktadır. Üyelerimiz, üreticilerin son zamanlarda toptan alım fiyatlarındaki düşüşlerden rahatsızlık duyduğunu belirtmektedir. Özellikle ihracat yapan ve yüksek hacimli ürün tedarik eden firmaların, maliyetleri göz önünde bulundurarak fiyat politikalarını dikkatli bir şekilde belirlemeleri büyük önem taşımaktadır. Sektördeki büyümenin sürdürülebilir olması için kamu, zeytin ve zeytinyağını stratejik bir ürün olarak ele almalı ve ürün bazında destekleri artırmalıdır. Aksi takdirde, sektörde elde edilen mevcut ivmenin kaybedilmesi riski bulunuyor” diye ekledi.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.