Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde Kaleiçi Yat Limanı’nda meydana gelen büyük zarar, bölgedeki turizm ve denizcilik faaliyetlerini olumsuz etkiliyor. Detaylar ve olası çözümler için haberimizi okuyun.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Sayıştay’ın Kasım 2024 tarihli raporu kamuoyuna duyuruldu. Bu raporda, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2023 yılına ait denetçi raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı. Özellikle, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi arasında imzalanan kira sözleşmesi sonucunda, Kaleiçi Yat Limanı’nda bulunan bazı deniz araçlarından kiralama ücreti tahsil edilmediği belirlendi.
Raporun detaylarına göre, Yat Limanı bölgesindeki net gelirin 386 milyon 512 bin 641 TL olduğu, buna karşın giderlerin ise 511 milyon 376 bin 495 TL seviyesinde olduğu ortaya çıktı. Bu durum net zararın 210 milyon 200 bin 23 TL olarak kaydedilmesine neden oldu.
Sayıştay raporunda, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin, tarihi Kaleiçi Yat Limanı’nda büyük bir mali zarara uğradığı ifade edildi. Zararın nedenleri, Sayıştay raporunda açık bir şekilde sıralandı. CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne, bu zararlarla ilgili verilen yazılı cevabın içeriği ise dikkat çekici oldu. Cevapta, “6102 sayılı Kanun’un 18’inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca basiretli iş adamı gibi davranmak suretiyle tasarrufunda bulunan alanların haksız kullanımının önlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir” ifadesi yer aldı.
Sayıştay raporunda, Kaleiçi Yat Limanı’nda şirket tasarrufunda bulunan deniz araçlarıyla ilgili önemli bir bulguya daha yer verildi. Rapor, “Şirket tasarrufunda bulunan Kaleiçi Yat Limanı’nın yetkisiz şekilde kullanılmasını önlemek için gerekli çalışmaların yapılmaması sonucunda, bazı deniz araçlarından kiralama ücreti tahsil edilmediği görülmüştür” şeklinde bir tespitte bulundu.
Raporun bir diğer çarpıcı noktası ise, 10.10.2023 tarihinde yapılan denetimde Kaleiçi Yat Limanı’nda S.S. Nolu Akdeniz Yelkenli Yat.Mot.Taş. Kooperatifine ait olmayan özel teknelerin kullanımının olduğu, bu teknelerle ilgili olarak şirket ve tekne sahipleri arasında herhangi bir kira veya kullanım sözleşmesinin bulunmadığı tespitidir. Ayrıca, bu teknelere ilişkin Milli Emlak Dairesi Başkanlığı-Falez Emlak Müdürlüğüne herhangi bir bildirimde bulunulmadığı da raporda vurgulandı.
Sayıştay raporunda yer alan bir diğer önemli detay ise şuydu: “Belediye şirketleri, sermayesinin tamamı ya da bir kısmı belediyelere ait olan özel hukuk tüzel kişileridir. Belediye şirketlerinin de tabi olduğu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun ‘Tacir olmanın hükümleri’ başlıklı 18’inci maddesinde, her tacirin ticaretine ait bütün faaliyetlerinde basiretli bir iş adamı gibi hareket etmesi gerektiği belirtilmiştir. Sermayeleri kısmen veya tamamen belediyeye ait olan şirketlerin, kaynaklarını ekonomik kullanması konusunda özen yükümlülüğü de bulunmaktadır.”
Kaynak: Antalya Körfez