Almanya’daki karmaşık bürokrasi, yıllık 146 milyar Euro’ya varan ekonomik kayıplara neden oluyor. Bu durum, iş yapma kolaylığı ve ekonomik büyüme üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Detaylar için makalemizi okuyun.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından Münih ve Yukarı Bavyera Sanayi ve Ticaret Odası (IHK) için gerçekleştirilen “Bürokrasinin Maliyetleri: Acilen Reformlara İhtiyaç Var” başlıklı araştırmanın sonuçları yayımlandı. Bu kapsamlı araştırmada, Almanya’daki aşırı bürokrasi uygulamalarının, ülkeye her yıl yaklaşık 146 milyar avroluk bir ekonomik kayba yol açtığı ortaya kondu.
Araştırma, yüksek maliyetlerin ardındaki temel nedenlerden birinin devlet ve kamu kurumlarının dijitalleşmemesi olduğunu vurguladı. Kamu yönetiminin dijitalleşmesi, bürokrasinin azaltılmasında kritik bir rol oynayabilir. Ifo Endüstriyel Organizasyon ve Yeni Teknolojiler Merkezi Direktörü Prof. Oliver Falck, bu konu üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bürokrasinin neden olduğu maliyetlerin büyük ölçeği, reformların ne kadar acilen gerekli olduğunu gösteriyor. Hiçbir şey yapmamanın maliyeti, bürokrasiyi azaltmanın kullanılmayan büyüme potansiyeliyle karşılaştırıldığında oldukça büyük.” ifadelerini kullandı.
Falck, Almanya’nın kamu yönetimini dijitalleştirmede Danimarka seviyesine ulaşabilmesi durumunda, ülkenin yıllık ekonomik üretiminin 96 milyar avro daha artabileceğini de belirtti. Bu durum, dijitalleşmenin ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
IHK Genel Müdürü Manfred Gösl, “Üç haneli milyar (145 milyar avro) aralığındaki zarar devasa.” diyerek, Almanya’da idari dijitalleştirmenin hızla hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gösl, “Şirketlerin tüm ekonomik açıdan önemli hizmetlere ve ülke çapında, tek tip, kullanıcı dostu çözümlere merkezi çevrim içi erişime ihtiyacı var.” şeklinde konuştu.
Araştırma, Almanya’daki bürokrasinin doğrudan ve dolaylı maliyetlerini hesaplamak için, çok sayıda ülke için ekonomi ve işletmelerle ilgili bürokratik yükleri gösteren “bürokrasi endeksi” verilerini kullandı. Bu veri setine dayanarak, araştırmacılar, geniş kapsamlı bürokrasi reformları uygulayan ülkeleri belirleyerek, bu ülkelerin ekonomik gelişimlerini zaman içinde izleme fırsatı buldular.
Kaynak: Patronların Dünyası