Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Toplantısı, Antalya’nın turizm potansiyelini keşfetmek ve sektördeki yenilikleri tartışmak için bir araya geliyor. Bu önemli etkinlik, bölgenin turizm geleceğini şekillendirecek fırsatlar sunuyor.
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Ekim ayı olağan toplantısını Belek turizm bölgesinde bulunan bir otelde gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan AKTOB Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, önümüzdeki günlerde başlayacak olan Kültür Yolu Festivali’nin önemine vurgu yaptı.
Kavaloğlu, dünya turizm pazarları ile ilgili bazı önemli bilgiler paylaştı: “Birleşik Krallık, bizim için oldukça önemli bir pazar. Bu ülke, en fazla turizm harcaması yapan ülkeler arasında 4. sırada yer almakta. Almanya ve Fransa da önemli pazarlardır. Pandemi sonrası Birleşik Krallık, kendini toparlamaya çalışsa da, Covid öncesi seyahat rakamlarına henüz ulaşamamıştır. Küresel ölçekte fiyatlar artış göstermektedir. İlk 10 destinasyonun tamamının Avrupa ülkeleri olduğunu görmekteyiz. Akdeniz ülkelerinde önemli bir seyahat yüzdesi bulunmakta. İngilizler, bizim için kritik bir kaynak. Türkiye’nin turizm verilerinde İngiltere ve Polonya öne çıkıyor. Ukrayna’da eski günlere dönüş olmasa da, bir hareketlilik gözlemleniyor. Romanya da bizim için başka bir önemli pazar” dedi.
Antalya’nın 700 bin nitelikli yatak kapasitesi ve özverili hizmet anlayışıyla turizm sektörünün lokomotifi konumunda olduğunu belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Her yıl 17 milyon yabancı ve 10 milyon yerli olmak üzere toplam 27 milyon turisti, yani nüfusumuzun 10 katından fazla misafiri şehrimizde ağırlıyoruz. Avrupa’da 3., dünyada 4. sırada en çok misafir ağırlayan şehir konumundayız. Geçen yıl 55 milyar doları aşan turizm gelirinin yaklaşık 25 milyar doları Antalya’mızdan sağlandı. Tüm bunların hepsi öncelikle sizin başarınızdır” şeklinde konuştu.
Böcek, pandemi, ekonomik krizler, politik çalkantılar ve doğal afetler gibi olumsuzluklara rağmen sektörün tüm zorluklarını birlikte aştıklarını ifade etti. “Biz yerel yönetimler olarak, turizmciler gibi zorluklarla mücadele ediyoruz. Turizm potansiyelinin yanı sıra kontrolsüz göç gibi sorunlar da her geçen gün artmaktadır” dedi.
Böcek, Antalya’nın Türkiye genelinde en fazla araç sayısına sahip olduğunu belirterek, “Genişlettiğimiz yollar, yaptığımız köprüler ve akıllı kavşaklarla ulaşımda önemli katkılar sağladık. Şimdi de 18 km’lik 4. etap Konyaaltı-Varsak raylı sistem hattının yapımına çok yakında başlayacağız. 5,5 kilometresi yeraltından geçecek bu hattın, trafiğe engel olmaması sağlanacaktır” dedi.
Böcek, Antalya-Alanya otoban ve hızlı tren projelerinin hayata geçirilmesi konusunda beklentilerinin sürdüğünü belirtti.
Antalya’nın çevre sorunlarına da dikkat çeken Böcek, “Batı çevre yolu üzerine Karayolları tarafından yapılması gereken 5 kavşak hâlâ yapılmadı. İlgili çevre yollarının inşaatları da henüz tamamlanmadı. Sürdürülebilir bir çevre için altyapı yatırımlarımıza devam ediyoruz. Serik ve Kemer merkezi arıtma tesislerinin yenilenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği protokolü imzaladık” dedi.
“Belek turizm bölgesinde 2 yıl içerisinde 500 milyon TL yatırım gerçekleştirdik” diyen Böcek, Serik Karadayı içme suyu temin projesine başladıklarını ve böylece Belek turizm bölgesinin önümüzdeki 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacaklarını vurguladı.
Böcek, Türkiye’de ilk olan elektronik gemi denetim sistemi ve gemi atık alım istasyonları ile denizleri koruduklarını belirterek, “Mavi bayrak sayımızı Türkiye genelinde 567’ye, Antalya’da ise 233’e çıkardık. Dünyanın en fazla mavi bayrağına sahip şehir konumundayız” şeklinde konuştu.
“Kültürel ve sanatsal etkinliklerle, faaliyete geçirdiğimiz kültür merkezleri ve uluslararası organizasyonlarla Antalya’ya değer katmaya devam ediyoruz” diye ekledi.
Turizmde yeterli katkı payı alamadıklarından yakınan Başkan Böcek, “Turizm geliştirme ajansı kuruldu ve konaklama vergisiyle sektörün üzerinden milyar dolardan fazla kaynak yaratıldı. Ancak, bu kaynaklar yeterli değil” dedi. Antalya’nın turizmdeki payının arttırılması gerektiğini belirten Böcek, “Örneğin Roma’da günlük kişi başı 10 Euro konaklama vergisi ödedik. Bu bedelin yerel yönetimlere aktarılması gerekiyor” dedi.
Antalya Valisi Hulusi Şahin ise, bu yıl içerisinde birkaç büyük badire atlattıklarını belirterek, “Rakiplerimizin kirli oyunları ile karşı karşıya kaldık. Otellerimizde yangınlar ile ilgili sorunlar yaşıyoruz. Kemer’de yaşanan yangında, itfaiye araçlarımız otel içine giremedi” dedi.
Şahin, boğulma hadiseleri ve su sporlarıyla ilgili yaşanan kazalara dikkat çekerek, “Kaçak yapılara karşı birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ruhsatsız otellerin sektörü olumsuz etkilediğini ve büyük riskler taşıdığını düşünüyoruz” dedi. “İçimizdeki çürük meyveleri ayıklamamız gerekiyor. Ülkemizin sağlık turizmi potansiyeli var ama merdiven altı çalışanlar bu potansiyeli zedeliyor. 100 milyar dolarlık turizm gelirine ulaşmayı hedefliyoruz” diye ekledi.
Kaynak: Antalya Körfez