Agrotech, sürdürülebilir tarım uygulamaları ve teknolojik yeniliklerle küresel hedeflere ulaşmanın yollarını keşfedin. Tarımda verimliliği artırmak ve çevre dostu çözümler geliştirmek için en son gelişmeleri takip edin.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Necla DALAN tarafından 2013 yılında kurulan Agrotech Yüksek Teknoloji ve Yatırım A.Ş., tarım, teknoloji, depo-lojistik ve son tüketiciye ulaşan gıda üretimi gibi çeşitli alanlarda inovatif çözümler sunmaktadır. Geçtiğimiz yıl halka arz edilen Agrotech, sürdürülebilir tarım ve gıda arz güvenliği üzerine inşa ettiği iş modeli ile çiftçilere istikrarlı gelir ve pazar garantisi sağlamaktadır. Şirket, kendisine ait 3 bin dönüm arazide 23 bin dönümde sözleşmeli tarım uygulamaları gerçekleştirerek, atıl durumdaki arazileri ekonomiye kazandırmayı ve sözleşmeli çiftçi sayısını artırmayı hedeflemektedir.
Domatesten fındığa, muzdan bademe kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Agrotech, 3 bin çiftçiyle iş birliği yaparak üretim yapmaktadır. Agrotech’in Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin ve CEO’su Tevfik Çerçinli ile Burhaniye’deki 45 bin metrekarelik cam serayı gezme fırsatı bulduk ve tarım çalışmaları hakkında derinlemesine bir sohbet gerçekleştirdik. Susuz tarım yöntemi ile domates üretimi yapılan serada, toplam 90 bin fidana ev sahipliği yapan salkım domatesler, Hollanda, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere ihraç edilmektedir.
Agrotech’in çalışmalarına ve projelerine geçmeden önce, Hümeyra Gökçen Keskin’in tarım sektörüne nasıl adım attığını paylaşmak istiyorum. Bursa’da tekstilci bir babanın kızı olarak doğan Hümeyra Gökçen Keskin, eğitimine Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce öğretmenliği okuyarak devam etmiştir. Tarım ile tanışıklığı, aile zeytinliklerinde başlamıştır. Küçük yaşlardan bu yana doğum günü hediyeleri olarak hep zeytin ağaçları almıştır. Bu tutkunun nasıl başladığını şu sözlerle ifade ediyor:
“Bu tutku çocukluğumdan beri var. Babaannemin etkisi çok büyük; ben onun ilk torunu olduğum için bana sürekli toprakla ilgilenmemi söylerdi. İçimdeki toprak tutkusu ona ait. Üniversite yıllarımda bile topraktan kopamadım. Yirmili yaşlarımda, ailemize ait zeytinlikleri kiralayarak zeytin toplama sürecine dahil oldum. Çeşitli vesilelerle Türkiye’nin dört bir yanını gezme fırsatım oldu ve Anadolu topraklarının verimliliğini keşfettim. Ancak bu toprakların miras nedeniyle çok bölündüğünü görmek, tarım şirketi kurma fikrimi pekiştirdi. Girişimci ruhum da burada devreye girdi ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinde araziler toplamaya başladım. Amacım, tarım arazilerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.”
Hümeyra Gökçen Keskin, bugün Antalya, Samsun, Uşak ve Burhaniye’de toplamda 23 bin dönümde tarım yaptıklarını belirtiyor. Tarladan sofraya kadar tüm süreçlerde yer aldıklarını vurgulayarak sözlerine devam ediyor:
“Gübre fabrikası kiraladık ve uluslararası standartlara sahip uygun fiyatlı gübre ile çiftçilerin maliyetlerini düşürerek rekabet avantajı sağlıyoruz. Tarımdan sofraya kadar her aşamada varız. Salça fabrikamız mevcut ve ulusal market zincirlerine ürün tedarik ediyoruz. Hünnap markamızla keçi sütünden bebe bisküvisi ve nar ekşisi gibi ürünler üretiyoruz. Ürün yelpazemizi genişletmeyi ve yeni markalar yaratmayı planlıyoruz. Türkiye’de global bir tarım şirketi yok. Agrotech’i küresel bir şirket haline getirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’deki üretim planlamamız tamamlandıktan sonra Azerbaycan ve Özbekistan’dan gelen sözleşmeli tarım taleplerini değerlendireceğiz.”
Yeni tarım alanları yaratma hedeflerinden bahseden Keskin, deprem bölgelerine öncelik vereceklerini belirtiyor:
“Deprem bölgesine yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu yılki sözleşmeli tarımın büyük bir kısmı buradan olacak. Özel biber türleri üreteceğiz ve çiftçilerimizi bir araya getirerek arazilerini birleştirmelerini teşvik edeceğiz. Onların ilaç ve gübre ihtiyaçlarını karşılayacak, alım garantisi vererek ürünlerini ihraç edeceğiz. Ayrıca deprem bölgesinde bir tarım okulu projemiz var. Gençler tarıma ilgi duymuyor. Onları tarıma özendirmek istiyoruz; işte o zaman benim kızlarım gibi gençler toprağa, tarıma ilgi gösterebilir.”
Kendisi de, deprem bölgesinde yaşayan kız çocuklarının eğitimine destek olacak bir vakıf kurma hazırlıkları içinde olduğunu ifade ediyor:
“Ben şanslı bir çocukluk geçirdim. Annem, kız çocuklarının eğitimine her zaman destek oldu. Kurmayı planladığım vakfın adı ‘Hep Gül Kızım’ olacak ve merkezi Gaziantep’te bulunacak. Kız çocuklarının kültür, sanat, ekonomi veya müzik gibi alanlarda desteklenmesini istiyoruz.”
Agrotech’in hem tarım hem de teknoloji alanında faaliyet gösterdiğini belirten Hümeyra Gökçen Keskin, teknoloji çalışmalarını şu şekilde aktarıyor:
“Teknoloji sektörü de tarım gibi bağımsızlığımızın önemli bir unsuru. Geleceğin teknolojilerine yatırım yaparak e-ticaret ve dijital dönüşüm süreçlerini yapay zeka ile yöneten ürünümüz Bychat ile dünya çapında hizmet sunuyoruz. 2010 yılından bu yana birçok coğrafyaya teknoloji ihraç ettik. New York Tekstil Borsası’nın yazılımını gerçekleştirerek Türkiye’den ABD’ye yazılım ihraç eden ilk teknoloji şirketi olduk. Türkmenistan’daki e-sağlık ve e-devlet projelerinin ilk iki fazını tamamladık. Bugün itibarıyla 24 ülkeye yazılım ihraç eden bir firma konumundayız.”
Agrotech CEO’su Tevfik Çerçinli, geçen yıl 582 milyon TL ciro yaptıklarını ve bu yıl sonunda 2 milyar TL’nin üzerinde bir ciro beklediklerini vurguladı. Çerçinli, cironun %60’ının tarımdan, %40’ının ise teknolojiden geldiğini belirtti.
Kaynak: Patronların Dünyası