Adanalı muhtar imkansızı başardı! Dağlık ve susuz mahallede domates yetiştirdi

Adanalı muhtar imkansızı başardı! Dağlık ve susuz mahallede domates yetiştirdi
Yayınlama: 12.09.2024
1
A+
A-

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı dağlık bir mahallede muhtar gençlerin göç etmesini engellemek ve köye gelir kazandırmak için kimsenin inanmadığını yaparak 4 dönüm alanda domates yetiştirip gelirini de mahalleye bağışladı.

ADANALI MUHTAR İMKANSIZI BAŞARDI

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Salmanlı Mahallesi Kuruboğaz mevkiinde muhtar İlyas Köse, mahalle çok dağlık ve kurak bir alanda olduğu için yapılamayan tarımı yaparak herkese örnek oldu. Köse, gençlerin mahalleden göç etmesinin önüne geçmek ve kuraklığı yenmek için 4 dönüm alanda domates bahçesi kurdu. En başta muhtara kimse inanmasa da o bahçeyi kurup domatesi hasat edip mahalle için bir gelir kapısı oluşturdu. Domates fidelerini toprakla buluşturduğunda herkesin “ siz delisiniz” dediğini aktaran Muhtar İlyas Köse, “Şu anda köyde teşebbüsçü 3 mecnun var. Gelecek yıl herkes delirir ve olmaz denilen tarlalarda daha çok üretim yapabiliriz” diyerek gençleri köylerde üretime teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

‘6 BİN EKMİŞTİK FAKAT 4 BİN KÖK DOMATESİMİZ YETİŞTİ’

Köse, verimli topraklarda son yıllarda yaşanan kuraklık ve gençlerin kent merkezlerine gittiği için köylerde üretimi arttırmak ismine hem üretim yapmak hem de kooperatifleşme yolunda ilerlediklerini tabir etti. Köse, en yakınlarının bile toprağı birinci kazdıklarında üretime inanmadıklarına dikkat çekerek, “Şuan bulunduğumuz rakım bin 100. Bu bölge kuraklık hasebiyle ismi aslında Kuruboğaz olan bir yer. Biz domates yetiştirdik. Yaklaşık 4 dönüm de 4 bin kök domates fidesi ekmiştik. Daha doğrusu 6 bin ekmiştik lakin 4 bin kök domatesimiz yetişti. Kıymetli olan yanlışsız vakitte gerçek şeyleri yapmak aslında. Özetle onu söyleyebilirim. Hakikat vakitte gerçek eser, gübrelemesini gerçek yaptık. Dikim sıralamasını yanlışsız yaptık. Yanlışsız fideyi seçtik. Olağan ki emek de verdik. Emelimiz buradaki bizim Farsak köyleri olarak, insanlara bir şeylerin olabileceğini göstermek istiyorduk. Onu başardığımıza inanıyorum. Kentteki hayatı köye bir nebze olsun çekip üretime katkı sağlamasını planlıyoruz. Bütün projemiz bu. Hatta bununla ilgili de Farsak Köyleri Kalkınma Kooperatifi diye bir kooperatif kurma basamağındayız. Bu domates bize onların verisini verecek. Yanlışsız bilgiler verecek. Çok çalıştık, emeğimizin karşılığını da şu an görüyoruz” dedi.

KİMSE BURADA DOMATES YETİŞECEĞİNE İNANMIYORDU

Üreticilerden Yasin Köse ise, “Arazimiz verimli ancak su problemimiz vardı. Buraya gelen tüm dostlarımız, arkadaşlarımız, komşu köylerden gelen konuklarımız tamamı ‘Allah yardımcınız olsun’ dediler. Hiçbiri burada domates yetişebileceğine ihtimal vermiyordu. Şu an bunun içine babam da dahil. Babam da muhakkak olmaz diyenlerden. Hatta bize ‘bunlar delirmiş’ demişlerdi. Biz de bu domates tarlasını eken 3 bireyiz. Şu anda köyde 3 meczup var. Gelecek yıl herkes delirir ve üretimi çoğaltırız diyerek espri yapmıştık. Lakin şu an herhalde o mecnun diyenler artık olduğunu görünce bir şeyleri başarabiliyormuşuz” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.