ABD’de liman işçileri 50 yıl sonra ilk kez greve gitti, küresel ticaret tehlike altında 

Uluslararası Liman İşçileri Derneği (ILA) üyeleri bugün doğu ve körfez kıyılarındaki 14 büyük limanda iş bıraktı ve Maine’den Teksas’a konteyner trafiğini durdurdu. Gece yarısından sonra başlayan grev süresiz ilan edildi. Ücret taleplerinin karşılanmadığını ifade eden işçiler 50 yıl aradan sonra ilk grevini düzenledi. 

ABD’de liman işçileri 50 yıl sonra ilk kez greve gitti, küresel ticaret tehlike altında 
Yayınlama: 01.10.2024
1
A+
A-

Associated Press ve diğer haber ajansları, ABD Denizcilik İttifakı (USMX) ile Uluslararası Liman İşçileri Derneği’nin (ILA) gece yarısına kadar anlaşmaya varılamadığı için işçilerin Maine’den Teksas’a kadar iş bıraktığını bildirdi.

ABD’nin birçok limanında on binlerce liman işçisi süresiz greve gitti. İşçilerin bu grev kararı başkanlık seçimleri ve yoğun tatil alışveriş sezonu öncesinde önemli ticaret ve ekonomi aksaklıklarına neden olacak.

50 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ GREVE GİTTİLER

Deniz ve liman işçileri en son 1977 yılında Uluslararası Uzun Nakliyeciler Birliği çatısı altında sosyal haklar ve iş güvenceleri için greve gitmişti. Bu grev kararı 50 yıl aradan sonra düzenlenen ilk grev.

Yaklaşık 45 bin işçiyi temsil eden Uluslararası Uzun Nakliyeciler Birliği sendikasının üyeleri, 11. saat görüşmelerinin iş bırakmayı önleyemedi. Ardından grev gözcüleri yerleşmeye başladı.

“BİZ OLMADAN HİÇBİR ŞEY HAREKET ETMEYECEK”

Sendikanın başkanı Harold J. Daggett, bu sabah sendikanın Facebook hesabında yayınlanan bir videoda, Elizabeth, NJ’deki bir liman terminalinin dışındaki grevcilere hitaben “Biz olmadan hiçbir şey hareket etmeyecek , hiçbir şey” dedi.

BIDEN’IN 80 GÜN SÜREYLE ASKIYA ALMA YETKİSİ VAR

Başkan Joe Biden’ın, müzakerelerin devam etmesi için grevi 80 gün süreyle askıya alma yetkisi bulunuyor ancak Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre, Biden bu konuda bir şey yapmayı planlamıyor.

İŞÇİLER NEDEN GREVE GİTTİ?

BD Denizcilik İttifakı (USMX) ile Uluslararası Liman İşçileri Derneği’nin (ILA) arasındaki görüşmeler aylardır tıkanmış durumda. Mevcut sözleşme ise dün sona erdi.

USMX’in nakliye firmaları, liman birlikleri ve deniz terminali operatörlerini temsil ettiğine göre iki taraf, konteyner ve roll-on/roll-off operasyonlarında çalışan yaklaşık 25 bin liman işçisini kapsayan altı yıllık bir ana sözleşme için mücadele ediyor.

USMX, pazartesi günü teklifini artırdığını, bu sayede ücretleri neredeyse yüzde 50 oranında artıracağını, işverenlerin emeklilik planlarına katkılarını üç katına çıkaracağını ve sağlık hizmeti seçeneklerini güçlendireceğini duyurdu.

Sendika lideri Harold Daggett, otomasyondan kaynaklanan tehditler konusunda endişelerini dile getirirken üyelerine önemli miktarda maaş artışı çağrısında bulundu.

USMX, sendikayı pazarlık yapmayı reddetmekle suçladı ve sendikanın masaya geri dönmesi yönünde talimat verilmesini talep eden bir şikayeti işçi düzenleyicilerine iletti.

Önceki sözleşmeye göre, başlangıç ücretleri, bir işçinin deneyimine bağlı olarak saat başına 20 ila 39 dolar arasında değişiyordu. İşçiler ayrıca konteyner ticaretiyle bağlantılı ikramiyeler gibi başka sosyal haklar da alıyorlar.

Daggett, sendikanın altı yıllık anlaşma süresince saatlik ücretin yılda beş dolar artmasını istediğini, bunun da yılda yaklaşık yüzde 10’a denk geldiğini tahmin ettiğini söyledi.

ILA ÜYELERİ DAHA GENİŞ GREVE GİTMEYİ PLANLIYOR

ILA, nakliye firması kârlarının Covid salgını sırasında fırlaması ve enflasyonun maaşları etkilemesi üzerine işçilere borçlu olduklarını söyledi. Bu anlaşmazlığa doğrudan dahil olmayanlar da dahil olmak üzere üyelerinin daha geniş bir greve gitmesi beklendiği konusunda uyardı, ancak kesin sayılar belirsiz.

Sendika, Çalışma Bakanlığı’na sunduğu yıllık raporda 85 binden fazla kişiyi temsil ettiğini; yaklaşık 47 bin aktif üye olduğunu ifade etti.

GREVDEN HANGİ KALEMLER ETKİLENECEK?

Bu grev nedeni ile zamana duyarlı gıda malları ithalatları etkilenen ilk sektör arasında yer alıyor.

Çiftlik Bürosu’na göre, söz konusu limanlar, deniz yoluyla gönderilen tarımsal ihracatın yaklaşık yüzde 14’ünü ve ithalatın yarısından fazlasını gerçekleştiriyor. Buna muz ve çikolata ticaretinin önemli bir payı da dahil.

AVRUPALI OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ DE DARBE ALACAK

Oxford Economics, bozulmaya maruz kalan diğer sektörlerin arasında kalay, tütün ve nikotin olduğunu söyledi. Giyim ve ayakkabı firmaları ile sevkiyatlarının çoğunu Baltimore Limanı’ndan geçiren Avrupalı otomobil üreticileri de darbe alacak.

ABD’de ithalat, birçok işletmenin grev öncesinde sevkiyatları hızlandırmak için adımlar atmasıyla yaz aylarında arttı.

FİYAT ARTIŞI VE KITLIK TEHLİKESİ

Northeastern Üniversitesi’nde profesör ve Beyaz Saray’ın eski işçi sorunları danışmanı Seth Harris konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Hemen önemli ekonomik etkiler göreceğimizi sanmıyorum. Fakat grev bu kadar uzun sürerse haftalar içinde fiyatların arttığını ve mallarda bazı kıtlıklar yaşandığını görebiliriz.”

HAFTADA 4,5 MİLYAR DOLARLIK ZARAR DOĞABİLİR

Oxford Economics’te yardımcı ABD ekonomisti olan Grace Zemmer’e göre grev, ihracat ve ithalatın üçte birinden fazlasını etkileyebilir ve ABD’deki ekonomik büyümeye grevin her haftasında en az 4,5 milyar dolarlık bir darbe vurabilir. Ancak bazıları ekonomik darbenin daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Durdurmanın etkisinin yayılmasıyla 100 binden fazla kişinin geçici olarak işsiz kalabileceğini söyledi.

GREV, ABD SEÇİMLERİNİ ETKİLER Mİ?

Grev kararı ile birlikte kasım ayında yapılacak ABD seçimleri de gündeme geldi. Seçim yaklaşması ile birlikte ülke genelinde ekonomik belirsizlikler arttı ve işsizlik oranları da yükseldi. Başkan Biden, işçi grevlerine müdahale etme yetkisine sahip.

Ticaret Odası, grevle ilgili Biden’ı harekete geçmeye çağırıyor ve grevlerin ekonomik etkileri konusunda endişe taşıdıklarını ifade ediyor.

Öte yandan grevlerin kamuoyu üzerindeki olası etkileri de gündemde. Bu grevin nasıl algılanacağı ve işçi destekçilerinin seçimler üzerindeki etkileri tartışılıyor.

İLGİLİ HABER

patronlardunyasi.com

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.