ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Gazprombank’ına yönelik yeni yaptırımları açıkladı. Bu hamle, uluslararası finansal sistemdeki etkileriyle dikkat çekerken, enerji piyasalarında da önemli değişikliklere yol açabilir.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri harekâtını finanse etmek amacıyla uluslararası finans sistemini kullanmasını önlemek için G7 ülkelerinin taahhütlerini uygulamak üzere önemli bir adım attığını duyurdu. Bu çerçevede, Gazprombank’a ve onunla bağlantılı 6 yabancı iştirake yaptırım uygulandığı belirtildi. Açıklamada, Gazprombank’ın Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü savaşta ihtiyaç duyduğu askeri malzemeleri satın alması için bir kanal işlevi gördüğü vurgulandı.
Ayrıca, Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve İngiltere’nin daha önce Gazprombank’a yaptırım uyguladığını hatırlatan Hazine Bakanlığı, “Rus hükümeti, Gazprombank’ı savaş ikramiyeleri dahil olmak üzere askerlerine ödeme yapmak amacıyla ve Putin’in Ukrayna’ya karşı yürüttüğü acımasız savaşta hayatını kaybeden Rus askerlerinin ailelerine tazminat ödemek için de kullanmaktadır.” ifadesini kullandı.
Bunun yanı sıra, Gazprombank’ın yanı sıra 50’den fazla uluslararası bağlantılı Rus bankası, 40’tan fazla Rus menkul kıymetler kayıt kuruluşu ve 15 Rus finans yetkilisinin de yaptırım listesine eklendiği bildirildi. Açıklamada, yaptırım uygulanan bankalarla muhabirlik ilişkilerini sürdüren yabancı finans kuruluşlarına, ilişkileri devam ettirmeleri durumunda yaptırım riskiyle karşılaşabilecekleri konusunda uyarılarda bulunuldu.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konuya ilişkin açıklamasında, bu yaptırımların Rusya’nın “savaş makinesini” daha da küçülteceğini ve zayıflatacağını ifade etti. Yellen, bu kapsamlı eylemin Kremlin’in ABD yaptırımlarından kaçmasını ve ordusunu finanse etmesini zorlaştıracağını belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’daki yasa dışı ve haksız savaşını desteklemek için kullandığı tüm finansal kanallara karşı kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz.” görüşünü paylaştı.
Kaynak: Patronların Dünyası