Kumluca’da sera üreticileri çağrıda bulundu: “TARSİM mağduriyetleri giderilsin”

Kumluca’da sera üreticileri çağrıda bulundu: “TARSİM mağduriyetleri giderilsin”
Yayınlama: 10.09.2024
2
A+
A-

Antalya’nın Kumluca ilçesinde üreticiler tapu güncellemeleri nedeniyle sonlar değiştiği için seralarına TARSİM yaptıramadıklarını belirterek, problemlerinin tahlili için dayanak istedi.

ÜRETİCİLER MAĞDURİYET YAŞADIKLARINI BELİRTTİ

Kumluca’da sera üreticileri 3- 4 yılda bir tapu güncellemeleri nedeniyle hudutların değişmesi yüzünden TARSİM sigortası yaptıramaz olduklarını söyledi. Bu nedenle mağduriyet yaşadıklarını belirten üreticiler bu durumun ortadan kaldırılmasını talep etti.

“SEBZELERE SİGORTA YAPTIRMAK İSTİYORUZ”

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, “2024-2025 üretim dönemine başladık. TARSİM konusunda meselelerimiz var. Bu sorun bölge müdürlüğüne bağlı değil. Genel müdürlüğün aldığı kararlar doğrultusunda bir problemdir. Bu bölgede kesimli üretim yapıyoruz. Üretimlerimiz aile ölçeklidir. Örneğin 150 dönümlük alanda seracılık yapılıyordu. Bu 150 dönüm bir kişinindi. Artık ortalama 15 şahsa bölündü. Amcaoğlu, dayıoğlu, aileler çoğaldı. Toprağa değil toprağın üzerine kurulan plastik ve cam seralara, bunların içine dikilen sebzelere sigorta yaptırmak istiyoruz” dedi.

“MUTLAKA TAPULARIN HUDUTLARINDA KAYMALAR OLUYOR”

Bölgedeki üreticilerin genelde aile işletmesi olarak çalıştıklarını aktaran Lider Kökce, “3-4 yılda bir tapu güncellemesi geliyor. Bu yüzden kesinlikle tapuların sonlarında kayma oluyor. Tapu hudutları birbirine kayan tapu sahipleri zati mahkemelik olmuş. O alanda tarım yapılmıyor. Üretim yapılıyorsa da kardeşler ve komşular bu tapu hududundaki kaymaları dikkate almadan üretim yapmaya devam ediyordur. Bu bahiste TARSİM Genel Müdürlüğümüzün arazi sahiplerinden müsaade evrakı alarak süreç yapmasını istiyoruz. Seralar, araba değil ki kaldırıp kendi tapulu yerimizin üzerine getirelim. Kurulmuş bir nizam var” diye konuştu.

“TAPULARA NAZARAN DEĞİL SERA VE İÇERİSİNDEKİ ESERLERE TARSİM YAPILSIN”

Üretici Mehmet İğneli, “İçerisinde bulunduğumuz sonları birleşik olan sera iki bireye ilişkin. Tapuların yenilenmesi nedeniyle her iki seranın tapu sonu 10 santim, 20 santim, 50 santim birbirine kayabilir. Bu tapu kaymalarından ötürü TARSİM yaptıramıyorum. Tapulara nazaran değil sera ve içerisindeki eserlere TARSİM yapılmasını istiyoruz” dedi. Üretici Orhan Gök de “Tapu hudutlarındaki kaymalardan ötürü TARSİM yaptıramıyoruz. Üreticiler olarak toprağın üzerindeki sera ve içerisindeki eserlere sigorta yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.