Antalya’da okullarda kayıt parasıyla ilgili tartışmalar sürerken, bu defa de okulların öğrenci velilerinden talep ettiği uzun muhtaçlık listeleri gündeme oturdu. Okul idaresi tarafından hazırlanan anasınıfı muhtaçlık listesi 42 kalemden oluştu. Öğrencinin okulda giyeceği panduf, bir paket büyük uzunluk ıslak mendil, bir paket peçete listenin en başında yer aldı. Listenin geri kalanını ise kırtasiye eserleri oluşturdu. Bilhassa dar gelirli aileler, 42 kalemden oluşan gereksinim listesini karşılamakta büyük zorluk çekiyor. Listesindeki materyaller, ailelerin bütçelerini önemli manada zorlarken, birçok veli duruma reaksiyon gösterdi.
EKONOMİK AÇIDAN BÜYÜK BİR ÇIKMAZA SOKUYOR
Velilerin önemli ekonomik problemler yaşadığını vurgulayan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Velilerden istenen muhtaçlık listesi sahiden çok uzun ve bu durum aileleri ekonomik açıdan büyük bir çıkmaza sokuyor. Hatta birçok aile, bu gereksinim listesini karşılayabilmek için kredi çekmek zorunda kalıyor. Bunun yanı sıra, gereksinim listesi yalnızca bununla sonlu değil. Ayakkabı, çanta, servis ve beslenme masrafları da işin içine eklendiğinde durum çok daha vahim bir hal alıyor” dedi.
“ARTIK PAKLIK GÖREVLİSİNİN MAAŞINI DA VELİLER ÖDEYECEK”
Koç, muhtaçlık listesinin yanı sıra öteki masrafların da velilerden talep edilmesinin aileler üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu belirtti. Tasarruf önlemleri kapsamında okullarda paklık görevlisinin olmayacağını paklık görevlisinin fiyatının de velilere yansıtılacak olmasına değinen Koç, “Artık paklık görevlisinin maaşını da veliler ödeyecek. Bu durum, kamu okullarının parasız eğitim prensibine büsbütün terstir. Okulun temel gereksinimleri, devlet tarafından karşılanmalı, velilerin sırtına yüklenmemelidir,” dedi.
“BÜYÜK EŞİTSİZLİKLERİN OLUŞMASINA YOL AÇAR”
Koç, kamu okullarında eğitim gören çocukların temel muhtaçlıklarının devlet tarafından karşılanmasının anayasal bir hak olduğunu hatırlatarak, bu çeşit uygulamaların eğitimde fırsat eşitsizliği yarattığını belirtti. “Dar gelirli ailelerin çocukları, bu tıp masraflar karşısında eğitimden geri kalabilir. Bu da toplumda daha büyük eşitsizliklerin oluşmasına yol açar. Eğitimde fırsat eşitliği prensibine karşıt olan bu cins taleplerin derhal son bulması gerekiyor” kelamlarına yer verdi.
“ALAN VAR ALAMAYAN VAR”
A-4 kağıdına hazırlana muhtaçlık listesine veliler de reaksiyon gösterdi. İşte velilerin reaksiyonu: Keziban A.: “Allah yardımcımız olsun, pazartesi başlıyoruz.” Zuhal Yiğitoğlu: “Oğluma 3 yıl uzunluğunda bu listeyi ben de aldım. Üstüne 4 ıslak mendil, 4 tuvalet kâğıdı aldık. Gelecek yıl da kızımıza başlayacağız. Kırtasiyeler ateş kıymeti.” Senem Karadağ: “Şaka olduğunu düşünüyorum. Sanırım okul idarelerinin kırtasiye fiyatlarından haberi yok.” Seda Kutay: “Bu liste yeni değil, her sene alıyoruz.” Aynur B., “Şimdi okul listeleri çok kabarık. Alan var alamayan var. Okula aidat da veriyoruz. Abartıldı, acil tedbir alınmasını istiyoruz.” İsa Öztürk: “Zamanında ben de aldım, Allah herkesin yardımcısı olsun.”