25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu Tugay: Basın özgürlüğünün ve demokrasinin tarafındayız

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl 25’incisini düzenlediği Barış Selçuk Gazetecilik Mükafatları Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen merasimle sahiplerini buldu.

25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu Tugay: Basın özgürlüğünün ve demokrasinin tarafındayız
Yayınlama: 10.01.2025
Düzenleme: 10.01.2025 16:16
3
A+
A-

Gazetecilik mesleğinin değerine vurgu yapan ve 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay, “Bir ülkede lakin basın özgürse demokrasi vardır. Biz basın özgürlüğünün, tabir özgürlüğünün ve demokrasinin tarafındayız” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 25’incisi düzenlenen Barış Selçuk Gazetecilik Mükafatları merasimle sahiplerini buldu. Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen merasime İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay, Konak Belediye Lideri Nilüfer Çınarlı Mutlu, Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, Barış Selçuk’un ailesi ve basın temsilcileri katıldı.

Tugay: İsimlerini yaşatmak bizim boynumuzun borcudur
Törenin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay, gazetecilik mesleğinin zorluklarına dikkat çekerek “Gazetecilik savaş meydanlarında, çatışmalı alanlarda, kışın soğuğunda, yazın sıcağında, herkes uyurken, tatil yaparken geceyi gündüze bağlayarak, uzun çalışma saatlerine razı olarak, konuttan, aileden uzak kalarak, hak edilenden daha düşük fiyatların alındığı güç bir meslek. Üstelik hepsinin ötesinde hayati risk de taşıyor. Gerçekleri ortaya çıkarmanın bedeli bazen parmaklıklar gerisine atılmak oluyor, bazen öldürülmek, bazen de vazifeye giderken canından olmak da olabiliyor. Tıpkı bugün burada bizi, onurlu ismi adı altında bir ortaya toplayan gazeteci Barış Selçuk üzere. Hürmetle andığımız Barış Selçuk, haber takibi sırasında hayatını kaybedeli 30 yılı geçti. İzmir’de yetişen, Ankara’ya transfer olan başarılı bir gazeteciydi. 5 Ağustos 1994’te haber için çıktıkları bir seyahatte grupça trafik kazası geçirdiler. Muhabir Hande Mumcu, kameraman Salih Peker ve araç şoförü Hacı Ali Er ile birlikte hayatını kaybetti. Gazetecilik onurunu, eforunu, etiğini gazetecilere miras bıraktılar. Onların isimlerini yaşatmak bizim boynumuzun borcudur. Barış Selçuk ve Hande Mumcu’nun anısını yaşatmak, genç gazetecileri teşvik etmek ve muvaffakiyetlerini ödüllendirmek hedefiyle çeyrek asırlık bir gazetecilik geleneğini sürdürmekten onur duyuyorum” diye konuştu.

“Gazeteciliği ödüllendirmeye ve kutlamaya devam edeceğiz”
10 Ocak’ın 1960 Anayasası’nın özgürlükçü ortamı sonucu 1961 yılında, basın çalışanlarına haklar ve yasal garanti tanıyan 212 Sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinin yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Lider Tugay, “1962 ile 1971 yılları ortasında bayram olarak kutlanacak kadar değerli haklar tanıyan kanun, 12 Mart 1971 Muhtırası’ndan sonra tırpanlandı, verilen kimi haklar geri alındı. 1971 yılından bu yana “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılıyor. Gazeteciler bu günü kutlamayı içlerine pek sindiremiyor. Barış Selçuk Mükafatları merasimini 10 Ocak öncesinde düzenlememiz bu nedenle büyük ehemmiyet taşıyor. İstiyoruz ki gazetecilerin kutlanacak sebepleri ellerinden alınmasın. Onurlandırılsınlar, teşvik edilsinler, basın özgürlüğü gayretinde yalnız kalmasınlar. 10 Ocak’lar tekrar bayrama dönsün. Toplumun tüm kısımlarını kapsayan bir meslek, toplumun tüm kesitlerinden dayanak görmeyi hak ediyor. Gazetecilik sabır ister, azim ister, adanmışlık ister, yürek ister. Bu mesleğin özgürlüğünü kutlamak ve ödüllendirmek de yürek ister. Biz o cüreti gösteriyoruz. Gazeteciliği ödüllendirmek, hayatı ve özgürlüğü değerine gerçeğin peşinde koşanların safında durmak demektir. Basın özgürlüğünden, tabir özgürlüğünden yana olmak demektir. Demokrasiden taraf olmak demektir ki bir ülkede fakat basın özgürse demokrasi vardır. Biz basın özgürlüğünün, söz özgürlüğünün, demokrasinin tarafındayız. Her ne değerine olursa olsun kamu faydasını her şeyin, her türlü çıkarın önünde tutan, meslek etiğine sarılarak çalışan gazetecilerin yanındayız. Gazeteciliği ödüllendirmeye, kutlamaya devam edeceğiz. Ta ki bu meslek, hakkını geri alana, 10 Ocak’lar tekrar bayram olana dek taleplerinizi sizinle birlikte lisana getireceğiz” biçiminde konuştu.   

“Yaşasın basın özgürlüğü”
Gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayan Lider Tugay, konuşmasını şöyle tamamladı:
“25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’ni kazananları ve müsabakaya eser gönderen tüm gazetecileri kutluyorum. Bedelli heyet üyelerimize mesleksel birikimlerini ortaya koyarak, kılı kırk yararak yaptıkları seçimlerden, verdikleri emekten ötürü teşekkür ediyorum. Sevgili Barış Selçuk’a, Hande Mumcu’ya, Salih Peker’e ve Hacı Ali Er’e Allah’tan rahmet diliyor, ailelerinin acısını paylaşıyorum. İsimleriyle, anılarıyla yaşasınlar. Ve yaşasın basın özgürlüğü!”

Gappi: Bu bedelli yarış bizim umutlarımızı yeşertiyor
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lideri Dilek Gappi, “İfade özgürlüğünün daima darbe aldığı ülkemizde gerçekleri yazmak, ateşten gömleği giymekle muadil.  Kurgulanmış gerçekliklerin değil, objektif haberciliğin peşinden giderseniz başınıza gelebileceklerin hudutları kalmadı. Barış Selçuk müsabakası konuta arkadaşımızı anmak, araştırmacı gazeteciliği yaşatmak lakin bunun da ötesinde; nitelikli haberciliğin en hoş tezahürüdür. Onların anısını yaşattığı için İzmir Büyükşehir Belediye Liderimiz Dr. Cemil Tugay’a ve grubuna çok teşekkür ediyorum. Her ne kadar sıkıntı vakitler geçirsek de, 25 yıldır süren bu türlü bir müsabakayı yaşatmak kolay değildir. Bu kıymetli müsabaka bizim umutlarımızı yeşertiyor” dedi.

Selçuk: Özgür gazetecilik çok anlamlı
Ödül takdim etmek için sahneye gelen Barış Selçuk’ın ağabeyi Dr. Savaş Selçuk, “Bizler için, yurttaşlar için basın, medya ve gazetecilik çok kıymetli. Özgür gazetecilik çok manalı. Daima onun yanındayız” sözlerini kullandı.

Ödüller sahiplerini buldu
25. Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri’nde “İzmir Kent Haberi” kısmında birinci olan Yenigün Gazetesi muhabiri Sıla Arabacıoğlu mükafatını İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Cemil Tugay’ın elinden aldı. Bu kolda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü İz Gazete’de yayımlanan haberiyle Yağız Barut aldı. Yağız Barut’a mükafatını İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ramazan Tezcan verdi.
“Ulusal Haber” kısmında birincilik kazanan Sözcü Gazetesi’nden Özgür Cebe’ye ödülünü Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu verdi. Bu kolda Hande Mumcu Özendirme Mükafatı Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan haberiyle Mehmet İnmez’in oldu. İnmez’e ödülünü Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık takdim etti.
“İzmir Kent TV Haberi” kısmında birinci olan ANKA Haber Ajansı muhabiri Fatih Özkılınç ile kameraman Özgür Şengül’e ödülünü İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lideri Dilek Gappi takdim etti. Bu kolda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü İhlas Haber Ajansı’ndan Hakan Gözalan ile Sinan Yeniçeri kazandı. Mükafatı Barış Selçuk’ın ağabeyi Dr. Savaş Selçuk verdi.  
“Haber Fotoğrafı” kolunda birinci olan Anadolu Ajansı’ndan Mehmet Emin Mengüarslan mükafatını Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Lider Yardımcısı ve Ege Bölgesi Temsilcisi Şükrü Akın’dan aldı. Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü “TBMM’de kavga” başlığıyla servis edilen fotoğrafıyla Agence France Press ‘den (AFP) Adem Altan kazandı.

Jüride usta gazeteciler yer aldı
Barış Selçuk Gazetecilik Yarışı’nın Seçici Heyeti’nde, Basın Kurulu Lideri Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Lideri Dilek Gappi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lider Yardımcısı ve NOW TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk,  Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Lider Yardımcısı ve Ege Bölgesi Temsilcisi Şükrü Akın, NTV İzmir Temsilcisi Merih Ak, gazeteci-yazar Faruk Bildirici, Deniz Zeyrek, Ali Ekber Yıldırım, Mehmet Karabel, Gazeteci Göksel Göksu ve E.Ü İletişim Fakültesi Basın Yayın Tekniği Anabilim Kısmı Lideri Doç. Dr. Çiğdem Dirik yer aldı.

Barış Selçuk kimdir?
21 Eylül 1961’de Aydın’da doğan Barış Selçuk, ilköğretimi 1972’de Anamur’da, ortaöğrenimi Eskişehir İhtilal Ortaokulu’nda, liseyi Trabzon Lisesi’nde tamamladı. 1978 yılında girdiği Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 1983 yılında mezun oldu. Askerliğini 1984-1986 yıllarında Kırklareli Piyade Alayı’nda Asteğmen olarak yaptı. 1986 yılında Yeni Asır Gazetesi’nde “ekonomi”, 1989–1990 yıllarında Günaydın Gazetesi’nde “politika”, 1991 yılında ise Hürriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda “Parlamento muhabirliği” yaptı. 5 Ağustos 1994’te Tansu Çiller ve Murat Karayalçın’ın Giresun’da fındık taban fiyatını açıklamalarını izlemeye giderken, trafik kazasında, muhabir arkadaşı Hande Mumcu, kameraman Salih Peker ve araç şoförü ile hayatını yitirdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Kaynak gösterilmeden paylaşılan haberlerimiz, yazılarımız, videolarımız, resimlerimiz, izinsiz kopyalanamaz, dağıtılamaz, aksi halde yasal işlemler başlatılır.
    Bir Yorum Yazın

    Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

    Henüz yorum yapılmamış.