Bisikletli zabıtadan çevreci denetim

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı insan sıhhati ve etraf hassaslığı konusunda farkındalık yaratmak maksadıyla bisikletli gruplarıyla devriye vazifesi yapıyor.

Bisikletli zabıtadan çevreci denetim
Yayınlama: 12.12.2024
3
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisikletli zabıta grupları; etraf kirliliğinden, yayalaştırılan bölgelerin güvenliğine kadar birçok alanda tertibin sağlanması için çalışıyor. Kullandıkları etraf dostu bisikletlerle, kıyı bandı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Tarihi Kemeraltı Çarşısı üzere yayalaştırılmış bölgelerde vazife yapan gruplar, kurallara uymayanlara göz açtırmıyor. Daha pak ve tertipli bir kent için saatlerce pedal çeviren zabıta, kural ihlallerine karşı bu yıl içerisinde 6 bin cezai süreç uyguladı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı insan sıhhati ve etraf hassaslığı konusunda farkındalık yaratmak emeliyle bisikletli gruplarıyla devriye misyonu yapıyor. Bisikletli gruplar; etraf kirliliğinden, yayalaştırılan alanların güvenliği ve kaldırım işgallerine kadar birçok mevzuda sistemin sağlanması için her gün yaklaşık 30 kilometre yol kat ediyor. Kıyı şeridi boyunca turlayan, yayalaştırılan alanlarda can ve mal güvenliğini sağlamak için vazife yapan takımlar, kanunlara ve mevzuata muhalif davrananlara karşı uğraş ediyor. 

Önce ikaz yapılıyor
Çalışmalar hakkında bilgi veren Bisikletli Takımlar Amiri Ali Ertürk; Üçkuyular, Bostanlı kıyı bandı, yürüyüş ile bisiklet yolları aksında kontroller yaptıklarını söyledi. Kemeraltı, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kültür Park üzere yayalaştırılan alanlarda da ağır mesai harcadıklarını belirten Ali Ertürk, “Sahil bandında ‘motosiklet giremez’ yazılı ihtar tabelaları var. Kemeraltı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi, belli saatlerde yayalaştırılmış alan statüsünde. Oralarda da levhalar bulunuyor. Bu noktalara belirlenen saatler dışında giren motorlu taşıt kullanıcılarına süreç yapıyoruz. Birinci etapta uyarıyoruz. İhtarlara karşın girenlere, cezai süreç uyguluyoruz” dedi. 

En fazla ceza yayalaştırılmış alan ihlallerine 
Yasaklı saatlerde belirlenen bölgeleri kullananların, yayaların can güvenliğini tehlikeye attığını tabir eden Ertürk, “Olası bir kazanın yaşanmaması için kontrollerimizi sürdürüyoruz. Süreçleri, Belediye Buyruk ve Yasakları Yönetmeliği çerçevesinde yürütüyoruz. Bisikletli Gruplar Amirliği olarak 2024 yılı içerisinde, Kabahatler Kanunu kapsamında 6 bin cezai süreç uyguladık. Bunun mali karşılığı 10 milyon TL’nin üzerinde. En fazla cezai süreç, yayalaştırılan alanlara giren motorlu taşıtlara uygulandı. Çekirdek kabuğu, midye kabuğu, ticari araçlarından kül boşaltanlara genel olarak ceza yazıyoruz. Tekrar ticari araçlarda sigara içen şoförler ile toplu taşıma aracında tütün mamulü tüketenlere de ceza uygulanıyor” dedi. 

Bisikletle günde 30 kilometre yol
Zabıta Memuru Sibel İrem Balcı da bisiklet ile günlük yaklaşık 30 kilometre civarında yol kat ettiklerine dikkat çekerek, “Çekirdek kabukları, çöpler, sigara izmaritlerinin sokağa atılması bizim için büyük bir sorun. Bu hususta vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. İhtarlarda bulunuyoruz. Her yerde çöp konteynerleri var. Herkesin bu hususta hassas olmasını rica ediyoruz. Maksadımız çok daha pak bir kentte yaşamak” dedi. 

Cezalar yeni yılda artacak
Kabahatler Kanunu’na nazaran işgallere 977 TL, motosiklet ile yayalaştırılan alanlara girenlere 2 bin 52 TL cezai süreç uygulanıyor. Çevreyi kirletmenin cezası ise 313 TL. Bu sayılar, 2025 yılından itibaren yeni düzenleme kapsamında artacak.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.