Sabancı Gençlik Seferberliği ile Yeni Sosyal Girişim Modeli Açıldı

Sabancı Gençlik Seferberliği, gençlerin sosyal girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak için yeni bir model sunuyor. Bu girişim, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler geliştiren gençleri desteklemeyi amaçlıyor.

Sabancı Gençlik Seferberliği ile Yeni Sosyal Girişim Modeli Açıldı
Yayınlama: 05.12.2024
5
A+
A-

Sabancı Gençlik Seferberliği ile Yeni Bir Sosyal Girişim Modeli

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Mustafa Ali AYKOL Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Mayıs 2024’te düzenlenen bir basın toplantısında, holdingin bir asırlık deneyimi ve inovasyon gücünü Sabancı Gönüllüleri’nin desteğiyle Türkiye’de yeni bir sosyal girişim modelinin temellerini atma hedefini duyurdu. Bu yeni sosyal girişim modeli, “Beyin göçünü beyin gücüne dönüştürmek” mottosuyla Sabancı Gençlik Seferberliği adıyla başlatıldı.

Seferberliğin temel amacı, beyin gücünün Türkiye’de kalmasını sağlamak ve ülke genelinde gençlere, girişimcilere inovasyon ile teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sunmaktı. Bu doğrultuda, öncelikli olarak Sabancı Topluluğu şirketlerinin faaliyet gösterdiği şehirlerde, Sabancı Gönüllüleri’nin katkısıyla hayata geçirilecek olan Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezleri’nin kurulması kararlaştırıldı.

Proje Kapsamı ve Hedefler

Proje çerçevesinde, 3 yıllık bir süre içerisinde yurtiçinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurtdışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede merkez açılması ve en az 30 bin gence ulaşılması hedefleniyordu. Bu hedefler doğrultusunda ilk adım, İzmir’de atıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü bünyesinde kurulan Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, Ekim ayının ilk haftasında açıldı.

Projenin ikinci adresi Eskişehir oldu. Eskişehir’de yatırımları bulunan Sabancı Şirketler Grubu üyesi ÇİMSA’nın adıyla Eskişehir Teknik Üniversitesi’nde kurulan ÇİMSA Teknoloji ve Etki Merkezi ise Ekim ayının sonunda faaliyete geçti. Üçüncü merkez Kocaeli’de yer aldı. Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi işbirliğiyle CarrefourSA Teknoloji ve Etki Merkezi Kasım ayında faaliyete girdi.

Sabancı Topluluğu’nun başlattığı Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde kurulması planlanan Teknoloji ve Etki Merkezleri’nin dördüncüsü ise 3 Aralık Salı günü Aksaray’da, Aksaray Üniversitesi’nde inşa edilen Teknopark için ayrılan alanda açıldı. 2025’in Mart-Nisan aylarında tamamlanması planlanan Teknopark projesinde, Teknoloji ve Etki Merkezi için 150 metrekarelik bir alan sağlayan Sabancı Holding, merkezin açılışını Teknopark inşaatının yakınında geçici olarak oluşturulan prefabriklerde gerçekleştirdi.

Brisa’nın Adını Taşıyan Merkez

Aksaray Üniversitesi’nde açılan Teknoloji ve Etki Merkezi, Sabancı Holding bünyesinde bulunan ve 2018’de Aksaray’a fabrika açan lastik şirketi Brisa’nın adını taşımakta. Brisa’nın 2018’de faaliyete geçen Aksaray’daki lastik fabrikası. Merkez, Yazılım Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ile Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri gibi bölümlerde okuyan öğrenciler başta olmak üzere 18-34 yaş arasındaki lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, araştırmacılar ve genç girişimciler için fayda sağlayacak.

Açılış Etkinliği ve Açıklamalar

Merkezin açılışı, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Brisa CEO’su Haluk Kürkçü’nün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı bir etkinlik ile gerçekleştirildi.

Rektör Arıbaş: “Sanayi-üniversite işbirliğinin çok önemli olduğunu vurgulamak isterim. İnşa edilen Teknopark’ta şimdiden yüzde 97’yi aşan doluluk oranına ulaştık ve bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizdeki sanayinin lokomotif kuruluşlarından olan Sabancı Holding’in ve Brisa gibi ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir firmanın böyle bir merkezi Aksaray Üniversitesi’nde açması bizi ayrıca gururlandırıyor.”

Cenk Alper: Merkezin açılışında yaptığı konuşmada, dünya genelinde başlayan yetenek savaşlarına dikkat çekerek, “Bugün Türkiye olarak biz yetenek savaşlarında maalesef göç alan değil, göç veren durumdayız. Bu durumu tersine çevirmek için bütün gücümüzü daha fazla inovasyona ve katma değerli ürünler geliştirmeye harcamalıyız. Sabancı Gençlik Seferberliği de bu amaçla başladı.” dedi.

Alper ayrıca projenin geleceği ile ilgili olarak, “3 sene içinde toplam 35 merkezi Türkiye’de, iki merkezi de yurtdışında açıp 37 merkezle toplam 30 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz.” şeklinde ifade etti.

Haluk Kürkçü: Brisa CEO’su, bugün Brisa fabrikalarında her iki saniyede bir lastik üretildiğine dikkat çekerek, “Bu hareketliliği en verimli şekilde yönetmek için akıllı, yenilikçi teknolojileri odağımıza alıyoruz. Merkezlerimizi tasarlarken aynı zamanda bir kuluçka alanı olarak konumlandırdık. Yenilikçi bir fikri olan öğrenciler veya girişimciler, sunduğumuz teknolojik donanımlarla prototip tasarlayabilecek.” şeklinde konuştu.

Cevdet Alemdar: Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı, Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’ni ziyaretinde gazetecilere, “Yurtdışında Stanford Üniversitesi’ne gittiğinizde kampusun içinde yürürken her tarafta bir tane şirketin yerini görürsünüz. Silikon Vadisi’nde hep konuşulan şey de zaten bu ‘ekosistem’dir. Biz bu ekosistemi hem üniversite içerisinde hem de Aksaray ile birlikte yaratıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haftada Üç Gün Açık Olacak: Haftada 3 gün açık olacak olan Brisa Teknoloji ve Etki Merkezi’nde her gün Brisa fabrikasında çalışan farklı mühendisler yer alacak ve merkeze gelecek öğrencilerle etkileşimde bulunacak.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.