Antalya’da kuaför ve manikürcü dükkanları için önerilen yeni düzenlemeler, hizmet kalitesini artırmayı ve müşteri memnuniyetini sağlamayı hedefliyor. Bu değişikliklerin sektöre olan etkilerini keşfedin.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Antalya’da Kuaförler ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Tolgahan Demir, mahallelerdeki nüfus yapılarını dikkate alarak iş yeri açma planlaması yapılması gerektiğini vurguladı. Başkan Demir, “Mahallenin ihtiyaçlarına göre dükkanların açılmasını belirleyelim ve mesafeleri göz önünde bulunduralım. Her mahallenin ihtiyacına uygun dükkanlar açılmalı.” şeklinde konuştu.
Başkan Demir, anayasanın 173. maddesi uyarınca devletin esnaf ve sanatkarların haklarını koruma yükümlülüğünü hatırlatarak, yeni bir düzenlenme talep etti. “Avrupa modeli olsun diyoruz ama şu anda çarpık bir düzen var. İsteyen herkes istediği yere dükkan açabiliyor. Bu duruma bir son vermek şart. Bunun sağlanabilmesi için mecliste karar alınması ve anayasanın 173. maddesinin harekete geçirilmesi gerekiyor.” dedi. Ayrıca, Avrupa’daki gibi bir binanın altında kuaför, berber veya güzellik salonu gibi dükkanların nasıl planlanması gerektiğinin önemine de vurgu yaptı.
Mahallelerdeki nüfus ihtiyacına dayalı dükkan açma planlamasının esnaflar açısından rahatlatıcı bir etki yaratacağını söyleyen Başkan Demir, “Bir mahallenin nüfusunu örneğin 10 bin olarak düşünelim. Bu 10 bin kişinin içerisinde kaç kadın, erkek ya da çocuk var, bunu belirleyerek esnaf odaları olarak devreye girebiliriz. O mahallenin ihtiyaçlarına göre dükkan açılmasını sağlamalıyız. Böylece mesafeler de devreye girmiş olur.” ifadelerini kullandı.
Bu tür bir planlamanın esnaf ve sanatkarların haklarını koruyacağını belirten Demir, “Eğer bu düzenlemeyi yaparsak, esnafımız ödemelerini ve vergilerini daha düzenli bir şekilde yapmaya başlayacak. Şu anki durumda, 10 bin kişilik bir mahallede bulunan 70 salon, daha az kazanç elde ederek kapanma riskiyle karşı karşıya kalıyor. Ancak bahsettiğim planlama ile ihtiyaç duyulan noktalara göre esnafın dükkan açma imkanlarını artırabiliriz.” dedi.
Planlamanın milli gelir üzerindeki olumlu etkilerine de dikkat çeken Demir, “Bu düzene geçiş yapıldığında, milli gelirimiz de kayıplara uğramayacak. Sonuçta bir esnaf dükkan açtığında, fayansına, boyacısına ödeme yapıyor ve çoğu dışarıya gidiyor. Planlama yapıldığında bu paranın yurt dışında gitmesini engellemiş olacağız. Açılan dükkanlar, uzun yıllar boyunca esnaflık yapabilecek ve ülkemize ciddi bir katma değer sağlayacak.” diyerek, bu tür bir düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Kaynak: Antalya Körfez