Akdeniz Üniversitesi’nde Şiddet Temalı Panel Düzenlendi

Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen şiddet temalı panel, toplumsal sorunlara dikkat çekerek katılımcılara farkındalık kazandırmayı amaçladı. Uzman konuşmacıların görüşleri ve tartışmalarla zenginleşen etkinlik, önemli mesajlar içerdi.

Akdeniz Üniversitesi’nde Şiddet Temalı Panel Düzenlendi
Yayınlama: 26.11.2024
1
A+
A-

Akdeniz Üniversitesi’nden Şiddet Temalı Panel

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Akdeniz Üniversitesi, ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ dolayısıyla ‘2024 Dizileri Şiddeti Körüklüyor mu?’ başlıklı bir panel düzenledi. Bu etkinlik, Akdeniz Üniversitesi Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırma ve Uygulama Merkezi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirildi. Panelde, televizyon dizilerinin hem kadınlara hem de erkeklere yüklediği toplumsal roller detaylı bir şekilde ele alındı.

PANEL MİNİ KONSERLE BAŞLADI

Etkinlik, Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Açılış, Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri Doç. Dr. Sevilay Gök ve Öğr. Gör. Dr. Deniz Dinçel’in sunduğu kadın türkülerinden oluşan mini konserle başladı. Bu giriş, katılımcılara duygusal bir atmosfer sundu.

DİZİLER ŞİDDETİ KÖRÜKLÜYOR

Panelin moderatörlüğünü üstlenen KATCAM Müdürü Doç. Dr. İlkay Kutlar, açılış konuşmasında toplumsal cinsiyet rollerinin medya aracılığıyla nasıl şekillendiğine dair önemli noktaları vurguladı. Ardından, Akdeniz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Sibel Karaduman, televizyon dizilerinin toplumsal cinsiyet rollerine etkisi üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Karaduman, dizilerin hem toplumsal olguları yansıttığını hem de ‘Televizyon Dizilerinde Toplumsal Cinsiyet Temsilleri’ başlıklı konuşmasında, bu yapımların toplumsal şiddeti yansıtırken aynı zamanda körüklediğini belirtti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET OLAYLARI NORMALLEŞTİRİLİYOR

Panele katılan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Fulya Sarvan, şube üyeleriyle birlikte yürütülen ‘Yerli Televizyon Dizilerinin Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet Karnesi’ Projesi’ne dikkat çekti. Sarvan, ana akım televizyon kanallarında Prime Time’da yayımlanan ve Mayıs ayı başında en çok seyredilen 11 diziyi incelediklerini belirtti. Mayıs ayında yayımlanan dört bölümdeki şiddet sahnelerini analiz ederek, dizilerin toplumsal cinsiyet yaklaşımında kadına yönelik şiddeti normalleştirdiğini ve meşrulaştırdığını ifade etti. Ayrıca, 2023 ile 2024 arasında tespit ettikleri farkları raporladıklarını vurguladı.

ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Panelistlerden oyuncu ve yönetmen Mehmet Çirik, ‘Sanatta Şiddet Nasıl Ele Alınmalıdır?’ sorusunu irdeleyerek, şiddetin sahnelenmesi konusunda sanatsal yaklaşımların önemine değindi. Son panelist Psikolog Ezgi Özer ise ‘Şiddetin Topluma ve Öğrenme Sürecine Etkisi’ başlıklı sunumunda, şiddetin aile içerisinde ve toplumda nasıl öğrenildiğini açıkladı. Özellikle çocukların, yakın çevrelerinde ve dizilerde gördükleri şiddet sahnelerinden olumsuz etkilenebileceğini belirtti. Özer, aile içindeki iletişim sorunlarının kolaylıkla şiddete dönüşebileceğine dikkat çekerek, psikolojik açıdan dizilerdeki şiddet sahnelerinin toplumsal şiddeti körüklediğini vurguladı.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.