Burdur’da organ bağışı sayesinde 19 yaşındaki Fatma Sude’nin yaşamı, başkalarına umut oldu. Bu dokunuş, hayat kurtaran bir miras bıraktı. Organ bağışının önemini ve Fatma Sude’nin hikayesini keşfedin.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Burdur’da 12 Kasım tarihinde geçirdiği talihsiz trafik kazası sonrası hastanede beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Fatma Sude Uran’ın bağışlanan böbreklerinden biri, 9 yıldır nakil bekleyen 56 yaşındaki Nezahat Mercan’a nakledildi. Ankara’da yaşayan ve iki çocuk annesi olan Nezahat Mercan, böbrek yetmezliği nedeniyle uzun yıllardır diyaliz tedavisi görmekteydi.
Mercan, tedavisi sırasında Antalya’ya üç kez muayene olmak için geldi. Nakil sürecinde kendisine Fatma Sude Uran’ın böbreği, Antalya’da özel bir hastanede görevli Organ Nakli Merkezi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz başkanlığındaki deneyimli ekip tarafından başarıyla takıldı.
Yeniden hayata tutunduğunu belirten Nezahat Mercan, “Gece yarısı nakil haberini aldım. Hızla Antalya’ya yola çıktık. Gözlerimdeki heyecanı saklayarak Antalya’ya gezmeye geliyor gibi hissettim. Çocuklarım, bu beklenmedik duruma hayret ettiler. Bu rahatsızlığı yaşamanın getirdiği umutsuzluğu en iyi ben biliyorum. Diyaliz süreci gerçekten oldukça zorlu bir yolculuktu. Kemik erimelerim başlamıştı ve farklı sağlık sorunları da ortaya çıkıyordu. Ben nakil için Ankara’da kadavradan yazılmıştım. Şimdi nakil oldum, çok şükür. Sağlıklıyım ve bu duruma çok mutluyum,” dedi.
Fatma Sude’nin böbreğini aldığından dolayı tarifsiz duygular yaşadığını ifade eden Mercan, “Bir tarafım seviniyor ama diğer tarafım da derin bir üzüntü içinde. Gencecik bir kızın böbreğini aldım. Keşke yaşasaydı ve onun da başına böyle bir şey gelmeseydi. Kendi böbreğime baktığımdan daha iyi bakacağıma söz veriyorum. Fatma Sude’nin emaneti bende. Ailesinin içi rahat olsun. Onun mekanı cennet olsun,” diyerek duygularını paylaştı.
Ameliyatın oldukça başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Havva Asuman Yavuz, “Maalesef genç bir kızımız Burdur’da yaşamını yitirdi. Ancak ailesi, organlarını bağışlayarak birçok kişiye hayat verdi. Aileye bu duyarlılığı için teşekkür ediyorum. Fatma Sude, pek çok insana yeni bir yaşam şansı sundu. Hastamız Nezahat Hanım’a böbreği naklettik. Kendisi 9 yıldır diyalize giriyordu ve nakil sonrası o kadar mutlu oldu ki, şu anda 4-5 litreye yakın idrar çıkarıyor. Böbrek gayet iyi çalışıyor. Keşke bütün hastalarımız bu kadar şanslı olabilse. Nakil konusunda toplumsal bilinçlenmemiz gerekiyor. Aileler genellikle çekingen davranıyor. Daha fazla kadavradan bağış yapılması, canlı verici nakil ihtiyacımızı azaltacaktır. Ülkemizde toplamda 26 bin nakil bekleyen hasta bulunuyor,” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Antalya Körfez