Akciğer Kanserinde Tütün Ürünlerinin Etkisi ve Gençler Üzerindeki Tehditler

Akciğer kanserinde tütün ürünlerinin etkilerini ve gençler üzerindeki tehditleri keşfedin. Bu yazıda, tütün kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri ve genç nesil için taşıdığı riskler ele alınıyor.

Akciğer Kanserinde Tütün Ürünlerinin Etkisi ve Gençler Üzerindeki Tehditler
Yayınlama: 26.11.2024
5
A+
A-

Akciğer Kanserinde Tütün Ürünlerinin Etkisi

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, akciğer kanserinin başlıca sebeplerinden biri olan tütün ürünleri hakkında son gelişmeleri paylaşan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve TÜSAD Başkanı Prof. Dr. M. Şule Akçay, elektronik sigaraların sağlığa olan zararlarına dikkat çekti. Elektronik sigaraların “sigarayı bırakma ürünü” olarak tanıtıldığını belirten Prof. Dr. Akçay, bu tür ürünlerin sağlık üzerinde ciddi olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. “Ne yazık ki elektronik sigara kullanma yaşı 11-13 yaşlarına kadar düşmüş durumda” dedi.

46. Uluslararası Katılımlı Yıllık Kongre

TÜSAD tarafından düzenlenen 46. Uluslararası Katılımlı Yıllık Kongre, Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı Kundu bölgesindeki bir otelde gerçekleştiriliyor. Kongrede düzenlenen basın toplantısında, Başkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Şule Akçay’ın yanı sıra Hacettepe Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Deniz Köksal, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nilgün Yılmaz Demirci, Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Onur Turan ve İzmir Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Özgür Batum ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, akciğer kanseri ve tütün ürünlerinin etkileri üzerine son gelişmeleri değerlendirdi.

Duman Altında Kalanların Zararları

Prof. Dr. M. Şule Akçay, tütün ürünlerinin kullanımını aktif ve pasif olarak iki gruba ayırarak, geleneksel sigaraların 1950 yılından bu yana sağlığa zararlarının bilindiğini ve bu konuda tartışmanın sona erdiğini belirtti. “Tütün ürünleri, beyinden bacağa kadar tüm vücutta hastalıklara sebep olmaktadır. Pasif içiciler de benzer sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktadır” diye ekledi.

Elektronik Sigara Kullanımının Artışı

Elektronik sigaraların, piyasada sağlığa zararı yokmuş gibi ya da sigarayı bırakmak için bir araç olarak tanıtılmasının insanları yanlış yönlendirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akçay, “Yeni nikotin ürünleri, kısa süre içinde sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini göstermektedir. Elektronik sigara kullanma yaşı 11-13 yaşlarına kadar düşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bu konuda çok merkezli önlemler alması gerekmektedir” dedi.

KOAH ve Ölüm Oranları

Katip Çelebi Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Onur Turan, KOAH hastalarının çoğunun durumlarının farkında olmadığını ve öksürük ile balgam şikayetlerini normal kabul ettiklerini ifade etti. Dünyada KOAH kaynaklı ölüm oranlarının yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Turan, “40 yaş üstü her 4-5 kişiden biri KOAH hastasıdır. Her yıl dünyada 3-4 milyon kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitirmektedir” dedi.

Akciğer Kanseri ve Gençler

İzmir Şehir Hastanesi’nden Doç. Dr. Özgür Batum, gençlerde akciğer kanseri sıklığının arttığını vurgulayarak, “Pasif sigara içiciliği özellikle kadın hastalar için büyük bir risk oluşturuyor. Kadın hastalarda hiç sigara içmeden akciğer kanseri şikayetiyle gelenlerin çoğunda pasif içicilik gözlemleniyor. Akciğer kanserinin erkeklerde 1. sırada, kadınlarda ise 5. sırada olduğunu görmekteyiz. Ancak her yıl bu oranlar artmakta ve 2030 yılında kadınlarda 3. sıraya yükselebileceği öngörülmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.