BYD’nin elektrikli araç pazarındaki talep patlaması, çevre dostu ulaşımın geleceğini şekillendiriyor. Yenilikçi teknolojileri ve geniş ürün yelpazesi ile BYD, sektördeki öncülüğünü sürdürmeye devam ediyor.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Gazeteci Emre Özpeynirci, bugünkü köşe yazısında Çinli otomobil üreticisi BYD’de yaşanan talep patlamasını kaleme aldı. İşte o yazı:
Çin merkezli BYD, bir yandan piyasaya sürdüğü modellerin fiyatlarının beklentilerin üzerinde olması nedeniyle ciddi eleştiriler alırken, diğer yandan bu eleştirilere rağmen yoğun bir talep ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle Seal U DM-i modeli için 6 binden fazla kişi kaparo vererek sıraya girmiş durumda. Toplamda ise tüm modellere yönelik 10 bin adedin üzerinde bir talep söz konusu. Şu an için en erken teslimat tarihinin şubat ayı olduğu belirtiliyor.
Türkiye’de elektrikli araçlara olan talep giderek artarken, fiyat/performans oranı tüketiciler için kritik bir kriter haline geldi. Bu bağlamda, Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım kararı alan BYD, 14 Kasım’da beklentilerin üzerinde bir fiyat açıklaması yapınca sosyal medya üzerinden sert tepkilerle karşılaştı. Açıklanan fiyatların, marka imajı ve ürün segmentiyle beklenen fiyat-performans dengesini karşılamadığı algısı oluştu. Bu durum, sosyal medyada büyük hakaretlere kadar varan eleştirileri doğurdu. Özellikle yeni bir otomobil alma hayali kuran tüketiciler, beklediklerinden yüksek fiyatlarla karşılaşınca ciddi bir hayal kırıklığı yaşadı ve bu da tepkilerini artırdı.
Açıklanan fiyatların, modellerin en üst donanımlı versiyonları olduğu fark edilince showroomlara akınlar başladı. Yani sosyal medya üzerinden fiyatlar tartışılırken, pazar gerçeklerinin farklı olduğu anlaşıldı.
10 BİN 500’DEN FAZLA TALEP
BYD yetkilileri, son 10 gündür showroom trafiğinin oldukça yoğun olduğunu ve şu anda kapora vererek Seal U DM-i modelini bekleyen 6 binden fazla müşterinin bulunduğunu belirtiyor. Geçici olarak uzun teslimat tarihleri nedeniyle kaparo almayı durdurmuşlardı, ancak şu anda yeniden bu sürece başlamış durumdalar. En erken teslimatların şubat ayı için yapılacağı ifade ediliyor. Atto 3, Seal U EV ve Dolphin modelleri için de 1000’in üzerinde kişi kaparo vermiş durumda. Yetkililer, ithalatı hızlandırarak bu yıl sonuna kadar mümkün olan en fazla modeli teslim etmeyi planlıyorlar. Araçların teslimatlarına aralık ayında başlanacak. 15 Kasım’dan itibaren 10 bin 500 adedin üzerinde araç almak için talep formu doldurulmuş. Bu sayı, günlük ortalama 250 seviyesindeyken, son 10 günde ortalama 1154’e çıkmış. Ayrıca, 15 Kasım sonrası web sitelerinin trafiği lansman öncesine göre 5,5 kat artmış.
ALMANYA VE BELÇİKA’YA BAK
BYD Türkiye yetkilileri, satışa sundukları tüm modellerin hem kendi segmentleri hem de alt segmentler açısından en uygun birkaç modelden biri olduğunu vurguluyorlar. “Bu kadar yüksek sayıda bekleyen müşteri olması, bu durumu destekliyor. Premium modellerimizi ve özelliklerimizi en uygun fiyatla sunmak hedefindeyiz.” diyorlar. Yurtdışı ile kıyaslama yapılacaksa, en yakın pazarın Avrupa olduğu belirtiliyor. Avrupa dışındaki pazarlarla karşılaştırmanın birçok açıdan elma-elma durumu oluşturmayacağı ifade ediliyor. “Avrupa’da Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde devlet desteği var. Bu ülkelerdeki fiyatlarla Türkiye’deki fiyatları karşılaştırmak doğru değil,” şeklinde açıklama yapıyorlar.
BYD ile ilgili tartışmalar, lansman öncesinde oluşan fiyat beklentisinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Beklentilerin doğru değerlendirilip bunun üzerine yorum yapılması, eleştirileri beraberinde getirdi. Tüketici tercihleri aralık sonuna geldiğinde netleşecek. Bu noktada oluşacak sonuçlar üzerinden değerlendirme yapmak daha isabetli olacaktır.
Fransız otomobil markası Peugeot, D-SUV segmentinde yer alan 5008 modelini yenileyerek elektrikli versiyonunu da satışa sundu. Türkiye’de 7 koltuklu yeni nesil 5008’in 472 km menzil sunan %100 elektrikli versiyonunun başlangıç fiyatı 2.750.000 TL olarak belirlenirken, 136 beygir gücündeki 1.2 Hybrid versiyonun fiyatı ise 2.580.000 TL’den başlıyor. Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gupse Kaplan, Türkiye’de 2023’ü 70 bin adet seviyesinde rekor bir satışla tamamladıklarını hatırlatarak, “2024, başarımızın tesadüf olmadığını, sürdürülebilir olduğunu ispat etme yılı olacak. Yine 70 bin adet seviyesinde performans göstererek bunu göstereceğiz,” dedi.
Peugeot, 208, 2008, 308 ve 3008 modellerinin ardından yeni 5008’in de elektrikli versiyonunu Türkiye’de satışa sunduğunu belirten Kaplan, “Şu anda Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de en geniş elektrikli araç ürün gamına sahip ana akım marka konumundayız. Bu yıl ülkemizdeki satışlarımızın yaklaşık yüzde 8’inin elektrikli araçlardan gelmesini planlıyoruz,” şeklinde konuştu.
Volkswagen, 3 yıla yakın bir gecikmenin ardından ilk elektrikli otomobili ID.4’ü Türkiye’de satışa sundu. 1 milyon 870 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan ID.4, 125 kW (170 PS) elektrikli motora sahip Pure versiyonu ile müşterilerin beğenisine sunuluyor. ID.4 Pure, 52 kWh net batarya kapasitesine sahip ve WLTP birleşik çevrimine göre 354 km elektrikli menzil sunuyor. Şehir içi kullanımda bu menzil 455 km’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca, ID.4’ü 11 kW’lık AC şarj cihazlarıyla şarj etmek mümkünken, bataryası DC şarj cihazı ile maksimum 145 kW’lık şarj kapasitesine sahip. Bu sayede bataryayı yüzde 10’dan yüzde 80’e 25 dakikada şarj etmek mümkün. 0’dan 100 km/s hıza 9 saniyede ulaşabilen aracın maksimum hızı ise 160 km/s. VW Binek Genel Müdürü Gino Bottaro, yıl sonuna kadar en az 500 adet geleceğini, daha fazla almak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Kaynak: Patronlar Dünyası