Rusya’nın Gazprombank’a Yaptırımları ve Doğalgaz Krizi

Rusya’nın Gazprombank’a uyguladığı yaptırımlar ve doğalgaz krizi üzerine derinlemesine bir analiz. Enerji piyasalarındaki etkileri, uluslararası ilişkilerdeki yansımaları ve gelecekteki olası senaryoları keşfedin.

Rusya’nın Gazprombank’a Yaptırımları ve Doğalgaz Krizi
Yayınlama: 25.11.2024
1
A+
A-

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Rusya, geçtiğimiz hafta Ukrayna’ya yönelik ağır balistik füze kullanmaya başladı. Bu gelişmenin ardından ABD, Moskova’nın yurtdışından elde ettiği gelirin büyük kısmını oluşturan Gazprom doğalgaz şirketine ait ‘Gazprombank’ı kara listeye aldı. Bu kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, Rusya’dan doğalgaz satın alan ülkelerle ticari hesaplaşmaların imkânsız hale geldiği ortaya çıktı. Ayrıca, dünya genelinde bu bankaya ait ‘Union Pay’ kartı da bloke edildi.

Ödeme Krizi Kapıda

Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun aktardığına göre, 21 Kasım’da Rus ordusu, “Oreşnik” (Fındık) adını verdiği kıtalararası balistik füzeyi kullanarak, Ukrayna’nın Dnipro kentini hedef aldı. Ekonomi uzmanları, ABD Hazine Bakanlığı’nın Gazprombank’a yönelik yaptırım kararının, “bin adet Oreşnik füzesinden bile daha yıkıcı bir etkisi” olacağına inanıyor. Bu bankanın devre dışı kalması, Türkiye, Macaristan, Yunanistan, Slovakya, Sırbistan, Bulgaristan, İtalya ve Avusturya gibi ülkelerin, Rusya’dan ithal edilen doğalgazın ödemelerini gerçekleştirmesini imkânsız hale getirecek. Kremlin, alternatif ödeme yöntemleri bulma çabalarına başladı; ancak krizin en ciddi etkilerinin Ocak ayında hissedileceği öngörülüyor.

Fidan: ABD’nin Umurunda Değil

Yaptırım kararı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın geçen hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki bütçe görüşmeleri sırasında dile getirdiği bir konu oldu. Fidan, Türkiye’nin gaz ithalatının yaklaşık %40’ını Gazprom üzerinden gerçekleştirdiğini belirterek, bu durumun “ABD’nin umurunda olmadığını” ifade etti. Türkiye’nin tüm finansal altyapısını Batı’ya, savunmasını ise NATO’ya entegre ettiğini vurgulayan Fidan, “Sizin kendi milli çıkarınızı savunmak için yaptığınız işlemden dolayı ben sana savunma yaptırımı uygulayacağım diyor. Mesela Gazprom’a yaptırım geliyor. Biz gaz ithalatımızın %40’ını Gazprom’dan yapıyoruz, ama bunun kimseyi ilgilendirmediğini düşünüyor” şeklinde konuştu.

Union Pay Kapandı

Washington yönetimi, yaptırımlara dünya çapında yayılmış aynı bankaya ait altı kardeş kuruluşu da ekledi. Bu hamle, Çin, İtalya, Türkiye, Macaristan, Mısır, Almanya, İngiltere, Endonezya, Yunanistan, Arjantin, Meksika, Tayland ve Uruguay gibi ülkelerde ‘Union Pay’ kartıyla işlem yapılmasını imkânsız hale getirdi. Halihazırda Türkiye dahil yurtdışında bulunan yüz binlerce Rus vatandaşı, hesaplarından para çekememekte.

Kaynak: Patronların Dünyası

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.