Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı: Eşsiz Doğal Miras

Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, doğal güzellikleri ve eşsiz biyolojik çeşitliliği ile korunması gereken bir miras. Bu alan, ziyaretçilerine doğa yürüyüşleri ve keşifler sunarak, doğanın kalbinde unutulmaz anlar yaşatıyor.

Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı: Eşsiz Doğal Miras
Yayınlama: 23.11.2024
2
A+
A-

Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı: Doğanın Eşsiz Bir Mirası

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere köyü sınırlarında yer alan Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı, Türkiye’ye özgü endemik bir tür olan kasnak meşesi ormanlarının nadir bir örneğini barındırmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü 6. Bölge Müdürlüğü Isparta İl Şube Müdürlüğü bünyesindeki Kovada Gölü Milli Parkı Şefliği, bu eşsiz orman alanına yalnızca özel izinle bilimsel ve eğitim amaçlı girişlere izin vermektedir.

Ekim ayının ortalarından başlayarak Kasım ayı sonlarına kadar kasnak meşeleri, sonbaharın en çarpıcı renklerini sergileyerek ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Bu doğal güzellik, dünyada yalnızca Yukarı Gökdere’de bulunmakta ve 1300 hektar büyüklüğündeki bu alan, araştırmacılar için büyük bir ilgi kaynağıdır.

Koruma Altındaki Eşsiz Ekosistem

Kovada Gölü Milli Parkı Şefi Bahaddin Uysal, kasnak meşesinin doğal olarak meşcere veya orman oluşturduğu dünyadaki tek alan olmasından dolayı bölgenin ‘tabiatı koruma alanı’ statüsüyle koruma altına alındığını belirtiyor. Ayrıca, kasnak meşesi ormanı, Eğirdir Gölü ve Kovada Gölü sulak alanlarının bulunduğu havzada ardıç, çam ve sedir gibi diğer ağaç türleriyle komşuluk yapmaktadır. Uysal, “Ülkemize özgü olan ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kasnak meşesi, gerek saf gerekse sedir ve ardıç ile karıştığı en güzel örnekleriyle eşsiz bir ekosistem oluşturuyor.” ifadelerini kullanıyor.

Bilimsel Araştırmalar İçin İzin Süreci

Ormanın 1987 yılında tabiat koruma alanı olarak ilan edildiği ve koruma altında olması sebebiyle girişlerin belirli izinler çerçevesinde yapılabildiğini vurgulayan Uysal, izinsiz girişlerin kesinlikle yasak olduğunu ifade ediyor. “Sadece bilimsel çalışmalar ve eğitim amaçlı girişlere izin verilmektedir. Bu ormandaki kasnak meşesi endemik bir türdür. Farklı bölgelerimizde bu ağaçtan münferit bireyler bulunmasına rağmen, orman kurabildiği doğal tek alan burasıdır.” diyor.

Sonbaharın en güzel manzaralarının yaşandığı bu alana giriş yapmak isteyenlerin, Isparta Şube Müdürlüğü veya Kovada Gölü Milli Parkı Şefliği’ne bilimsel ya da eğitim amaçlı bir dilekçe yazmaları gerektiğini belirten Uysal, “Uygun görülmesi durumunda alana şefin ya da görevlendireceği bir personelin eşliğinde girişlere izin veriliyor.” şeklinde ekliyor.

Endemik Türler ve Ekosistem Koruma

Üniversiteler veya DKMP uzmanları, bölgede yaban hayatı ve bitki türleri ile ilgili bilimsel çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bahaddin Uysal, “Alanda okullara yönelik sunumlar da yapılabiliyor.” diyerek eğitimin önemine vurgu yapıyor. Araştırmalara göre, alanda 23 memeli ve 442 bitki türü tespit edilmiştir. Bunların 67’si endemik türler arasında yer almaktadır. Uysal, “Amacımız, doğal olarak oluşmuş bu değerli alanı koruyup gelecek nesillere aktarmaktır. Bunun için sürekli bilimsel çalışmalar yapılıyor ve ekosistemi daha iyi anlamaya yönelik çabalar sürdürülüyor.” diyor.

Türkiye’nin İkinci En Kalın Kasnak Meşesi

Diğer yandan, endemik kasnak meşesi ormanında, 2021 yılında yapılan ölçümlere göre çapı 1,37 metre, çevresi 4,30 metre ve boyu 33,5 metre olan Türkiye’nin bilinen ikinci en kalın çaplı kasnak meşesi de bulunmaktadır. ‘Koca kasnak’ adı verilen bu ağaç, ormanın Beşbahçe mevkisinde özel koruma altında tutulmaktadır.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.