2024 yılı, yapay zekâ teknolojilerinin yükselişine tanıklık edecek. Bu yıl, inovasyonlar ve gelişmelerle dolu bir dönem olacak. Yapay zekânın hayatımıza etkilerini ve gelecekteki potansiyelini keşfedin.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, 2024 yılı, yapay zekâ teknolojilerinin günlük yaşamda en yoğun şekilde kullanıldığı yıl oldu. Türkiye’de bu teknolojiye olan ilgi hiç olmadığı kadar büyük bir ivme kazandı. Google’ın yayınladığı arama trendleri, Türkiye’de yapay zekâya yönelik ilginin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını gösteriyor. 2023 yılı itibarıyla, yapay zekâ ile ilgili aramaların geçen yıla kıyasla %230, son on yıla göre ise %1200 oranında bir artış gösterdiği gözlemleniyor.
Yapay zekâ teknolojisi, akıllı telefon üreticileri için yeni bir rekabet alanı oluşturdu. Apple bu alanda henüz yeterli bir etki yaratamamışken, Güney Koreli Samsung, 2015 yılından bu yana geliştirdiği “Galaxy AI” teknolojisini hızlı bir şekilde günlük hayata entegre etmeye başladı. Şirket, 2025 yılının ortalarında piyasaya sürmesi beklenen Türkçe dil destekli yapay zekâyı, yaklaşık iki hafta önce kullanıma sundu. Bu yeni güncelleme ile, yapay zekâlı cihazların dil engelini aşma yeteneği daha da güçlendi. Örneğin, 20 farklı dili destekleyen bu teknoloji, iki farklı dildeki telefon görüşmelerini anlık ve sesli olarak çevirebiliyor, yabancı dildeki notları anında Türkçe’ye çevirebiliyor ve Türkçe yazılan mesajları karşı tarafa İngilizce veya diğer dillerde iletebiliyor. Aynı zamanda, sözlü çevirmen özelliği ile telefon üzerinden anlık çeviriler de gerçekleştirilebiliyor.
Hürriyet’ten Taylan Özgür Dil’in haberine göre, İstanbul’da düzenlenen Samsung’un yeni akıllı yüzüğü Galaxy Ring’in tanıtım toplantısında, Samsung Electronics Türkiye Mobil İş Biriminden Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Azdemir, iki hafta içinde yaklaşık 500 bin kişinin Türkçe dil desteği ile yapay zekâyı kullanmaya başladığını belirtti. Azdemir, telefon, tablet, saat ve kulaklık gibi 48 farklı cihazda Galaxy AI özelliğini sunduklarını ifade etti. Ayrıca, 2022 yılından bu yana ürettikleri tüm cihazlar için yapay zekâ desteğinin aktif olduğunu kaydetti.
Azdemir, yapay zekânın günlük hayatta kullanıldığı diğer alanlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
Güney Kore’de çiftlerin geleneksel alyans yerine tercih ettiği akıllı yüzük Galaxy Ring, Türkiye’de de satışa sunuldu. Murat Azdemir, 7/24 sağlık takibi için tasarlanan bu yüzüğün uyku puanı, horlama analizi, hareket ve uyku gecikmesi gibi kapsamlı analizler yapabileceğini belirtti. Kalp atışı takibi, vücut sıcaklığı ve spor aktivitelerini de izleyebilen yüzüğün en büyük avantajı, saatler gibi sık sık çıkarılmadan kullanılabilmesi. 3.1 gram ağırlığındaki Galaxy Ring, 7 gün pil ömrüne sahip ve su geçirmeyen, 100 metreye kadar suya dayanıklı bir özellik taşıyor. Ancak, Apple cihazlarla birlikte kullanılamadığını da hatırlatalım. Yüzüğün satış fiyatı ise 12 bin 999 TL olarak belirlendi.
Murat Azdemir, bu yıl dünya genelinde yapay zekâ pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolara ulaştığını ve 2030 yılına gelindiğinde pazar hacminin 1.85 trilyon doları aşabileceğini kaydetti. Türkiye’deki mobil cihaz pazarı ve Samsung’un pazar payı hakkında da bilgiler veren Azdemir, şunları söyledi:
Kaynak: Patronların Dünyası