Rüyaların Sırrı: Kabusları Durdurmanın Yöntemleri ile uykularınızı huzurlu hale getirin. Kâbusların nedenlerini keşfedin ve etkili yöntemlerle karanlık rüyalarınızı geride bırakın. Sağlıklı bir uyku için ipuçları burada!
Bilim insanları, on yıllardır rüyaların neden meydana geldiğini ve kabusların arkasındaki mekanizmaları anlamaya çalışıyor. Araştırmalar devam ederken, en azından kabusları durdurmak için basit bir yöntem keşfedilmiş olabilir. 2022 yılında yapılan bir çalışma, “kabus bozukluğu” teşhisi konmuş 36 hasta üzerinde yoğunlaşarak, beynimizin kötü rüyalarla baş etme biçimini değiştirebileceğimizi gösteriyor.
Bu çalışmaya göre, kabusları yeniden yazarak beynimizin pozitif bir deneyim ile ilişkilendirdiği bir sesi dinletebiliriz. Bu yöntem, piyanoda tek bir nota çalarak bir kişinin rüyalarının akışını değiştirebileceğimiz fikrini temel alıyor. Kabus görmek, aslında oldukça yaygın bir durum. Birçok kişi ara sıra kabuslar görürken, bazı bireyler sürekli olarak kabuslarla karşılaşarak uyku kalitelerinin düşmesine ve bunun sonucunda farklı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, kabusları durdurabilecek yöntemlerin geliştirilmesi, pek çok insanın yaşamında önemli bir olumlu etki yaratma potansiyeline sahiptir.
Current Biology dergisinde yayımlanan bu araştırma, tam olarak bu sorunları çözmeyi hedefliyordu. Araştırmacılar, hastaların en sık gördüğü ve “en kötü” olarak tanımladığı kabusları yeniden yazmak için görsel provası terapisi uygulayarak daha iyi bir son oluşturmanın yollarını araştırdılar. Hastalar, yeniden yazılmış bu kabus senaryolarını kendilerine tekrarlayarak “prova ediyor” ve değiştiriyorlar. Bu teknik, kabusları tekrar yazmanın ve başka hikayelerle değiştirmeyi denemenin, sıkça karşılaşılan kabusları durdurabileceği fikrini esas alıyor. Ancak, bu yöntem herkes için etkili olmayabiliyor.
Bu nedenle, araştırmacıların kullandığı terapilerin ikinci aşaması olan “hedefli anı reaktivasyonu” veya TMR (Targeted Memory Reactivation) devreye giriyor. TMR, uyku esnasında belirli uyaranların aktif hale getirilmesi için sesin kullanılmasını öngörüyor. Araştırmacılar, TMR ve görsel provası terapisinin bir arada uygulanması sayesinde sık kabus gören hastaların, kabuslarının yeniden yazılmış versiyonlarını hatırlamalarını sağlamaya çalışıyorlar. Araştırmada elde edilen bulgulara göre bu sistemin son derece etkili olduğu görülüyor.
Bildirilen sonuçlara göre, haftalık ortalama 2,94 kabusla başlayan TMR grubu, çalışmanın sonunda yalnızca haftada 0,19 kabusa geriledi. Kontrol grubu ise haftada 2,58 kabusla başlayarak, 1,02 kabusa düştü. Ayrıca, bu yöntemin uzun vadede de etkilerini koruduğu gözlemleniyor. Üç ay sonra yapılan bir takip incelemesinde, kontrol grubunun kabus sayısı haftada 1,48’e yükselirken, TMR grubunun kabus sayısı sadece 0,33’e çıkmıştır. Bu sistem kabusları tamamen sona erdiremese de, kabus sayısındaki belirgin azalma, özellikle sık kabus gören bireylerin hayatında büyük bir değişim yaratmaya yetecek gibi görünüyor.
Kaynak: Chip