Suriye’de yapılan kazılarda, tarihin en eski alfabelerinden birinin keşfi, arkeoloji dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Bu keşif, yazılı tarihimizin kökenlerine ışık tutarak, geçmişe dair yeni bilgiler sunuyor.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, bilim insanları, Suriye’nin en eski yerleşim alanlarından biri olan Umm-el Marra’da, antik mezarlarda kapsamlı arkeolojik kazı çalışmaları gerçekleştirdiler. Bu mezarların temellerinin Erken Tunç Çağı’na kadar uzandığı düşünülmektedir.
Kazılar sırasında, araştırmacılar altın ve gümüş takılar, altı adet iskelet, çeşitli pişirme kapları, çömlekler ve mızrak uçları buldular. Ayrıca, dikkat çekici bir keşif olarak, üzerinde yazılar bulunan dört adet parmak uzunluğunda kil silindiri de ortaya çıkardılar.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde arkeoloji profesörü olan ve aynı zamanda kazı ekibinin bir parçası olan Glenn Schwartz, yaptıkları radyokarbon tarihleme çalışmaları ile bu yazıların M.Ö. 2400 yıllarına ait olduğunu belirlediklerini açıkladı. Schwartz, bu bulguların, bilinen diğer alfabe sistemlerinden yaklaşık 500 yıl daha eski olduğunu vurgulayarak, bu keşfin, alfabelerin M.Ö. 1900’den sonra Mısır’da ya da çevresinde icat edildiğine dair mevcut inançları köklü bir şekilde değiştireceğini ifade etti.
Ayrıca, keşfedilen silindirlerin üzerindeki yazıların, mezardan çıkarılan nesnelerin kökeni veya sahipleri hakkında önemli ipuçları sunabileceği değerlendirmesinde bulunan Schwartz, “Ancak yazıyı tercüme edecek bir araç olmadan sadece spekülasyon yapabiliriz.” diyerek, bu yazıların tam anlamıyla ne anlama geldiğinin henüz netleşmediğini belirtti.
Kaynak: Patronların Dünyası