Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri, yabancı seyahat yazarlarını etkilemeye devam ediyor. Şehrin mistik atmosferi, eşsiz yapıları ve zengin gelenekleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre; Amerikan Seyahat Yazarları Derneği, İstanbul’da düzenlediği kongrenin ardından bir grup seyahat yazarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Şanlıurfa’ya yönlendirdi. Bu ziyaret, yazarların kentin zengin tarihi ve turistik alanlarını yerinde keşfetmelerini sağladı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli alanlarda gerçekleştirilen kazılarda ortaya çıkan eserler, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde yakından incelendi.
Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kentin tanıtımını artırmak için sürekli olarak seyahat acenteleri, sosyal medya fenomenleri ve gazetecileri bölgeye davet ettiğini belirtti. Aslan, seyahat yazarlarının Şanlıurfa’nın tarihi alanlarını gezerek bu alanlardan çıkan eserleri müzede inceleme ve uzmanlardan bilgi alma fırsatı bulduklarını aktardı. “ABD’den gelen seyahat yazarları, kendi ülkelerindeki medya kuruluşlarında bölgeyi, özellikle Taş Tepeleri ve Göbeklitepe’yi dünya neolitiği ile ilgili olarak yazmaları amacıyla buraya getirildi,” dedi.
Aslan, arkeolojiye olan ilginin yazarların Şanlıurfa’yı ziyaret etme isteğini artırdığını gözlemlediklerini ifade ederek, “Umuyoruz ki bu tür seyahat yazarlarının Taş Tepeleri, Göbeklitepe ve Karahantepe’yi anlatmaları, turist sayılarımızda önemli bir artış sağlayacaktır,” şeklinde konuştu.
Amerikan Seyahat Yazarları Derneği Başkanı Chez Chesak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kendilerine sağladığı imkanlar için teşekkür ederek, Şanlıurfa’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Üyelerinin Türkiye’nin çeşitli şehirlerine ziyaretler yaptığını kaydeden Chesak, “Şanlıurfa ve Göbeklitepe’de bulunmaktan ve bölgeyi ziyaret etmekten son derece memnunum. Burada gördüklerim beni derinden etkiledi. Bizim için en önemli konulardan biri, kültür ve arkeolojiyle ilgilenen Amerikalı ve Kanadalı insanların bu değerli yerleri ziyaret etmeleri. Bunun için sosyal medya ve podcast yayınları aracılığıyla tanıtım yapmayı planlıyoruz,” dedi.
Seyahat yazarı Charles Cecil de neolitik döneme ait Şanlıurfa’daki kazılarda bulunan eserlerin kendisini oldukça etkilediğini belirtti. Şanlıurfa’ya gelmeden önce buradaki neolitik dönemlere dair birçok makale okuduğunu ifade eden Cecil, “Şanlıurfa ve Göbeklitepe ile ilgili bilgilerim tamamen makalelerden oluşuyordu. Buraya gelerek bu bilgileri yerinde görme imkanım oldu ve bu durum beni son derece heyecanlandırdı. Amerikalı ve Kanadalı seyahat yazarları olarak burayı ziyaret ediyoruz. Döndüğümüzde, bu yeni buluntular ve buralarla ilgili duygu ve düşüncelerimizi ülkemizdeki yayınlarda paylaşacağız,” değerlendirmesinde bulundu.
“GELİP YERİNDE GÖRMEK FARKLI DUYGULAR YAŞATTI”
Seyahat Yazarı Jacqueline Swartz, Şanlıurfa’ya gelmeden önceki heyecanının ardından bölgede gördüklerinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade etti. Kültür ve arkeolojiyle ilgilenen herkesin bu bölgeyi ziyaret etmesi gerektiğini vurgulayan Swartz, “Şanlıurfa’ya geldiğimizde çok heyecanlanacağımızı biliyorduk ama burayı yerinde görmek, bambaşka duygular uyandırdı. Umuyorum ki kısa zamanda dünya üzerindeki neolitik döneme ilişkin bilgiler daha net bir hale gelecek. Ayrıca, bu gezimizde arkeologların da eşlik etmesi büyük bir mutluluktu,” dedi.
Seyahat Yazarı Ron D’Vari ise tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Göbeklitepe hakkında çok önemli bilgilere sahip olduklarını belirterek, kendilerine sağlanan bu fırsat için teşekkür etti.
Kaynak: Patronların Dünyası