Akdeniz Foklarının Korunması İçin Yapılan Çalışmalar

Akdeniz Foklarının Korunması İçin Yapılan Çalışmalar başlıklı içeriğimizde, bu nadir canlıların korunmasına yönelik yürütülen projeler, araştırmalar ve toplum bilincinin artırılması için gerçekleştirilen faaliyetleri keşfedin.

Akdeniz Foklarının Korunması İçin Yapılan Çalışmalar
Yayınlama: 21.11.2024
4
A+
A-

Akdeniz Fokları İçin Koruma Çalışmaları

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik derecede tehdit altında olan Akdeniz fokları, dünya genelinde yaklaşık 1.000 birey ile sınırlıyken, Türkiye kıyılarında bu sayının 120’nin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) bağlı Deniz Bilimleri Enstitüsü, bu nadir türün korunması ve izlenmesi amacıyla özel çalışmalar yürütmektedir.

Mersin Kıyılarında 25 Birey Tespit Edildi

Önceden Türkiye kıyılarında yaklaşık 100 civarında Akdeniz foku bulunduğu düşünülürken, günümüzde yapılan detaylı araştırmalarla bu rakamın 120’nin üzerinde olduğu belirlenmiştir. Bu bireylerden 25’inin Mersin kıyılarında korunan alanlarda yaşadığı ifade edilmektedir. Akdeniz fokları üzerine çalışmalar yapan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Meltem Ok, yuvalarda foto kapanlar ile sürekli takip yapıldığını belirtmiştir.

Akdeniz Fokları ve Koruma Önemi

Dr. Meltem Ok, Akdeniz foklarının Mersin kıyılarının önemli türlerinden biri olduğunu vurgulayarak, “ODTÜ olarak, 1994 yılından bu yana Türkiye kıyılarında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Mersin, Antalya ve Hatay Antakya kıyılarında yoğunlaşmış durumdayız. Mersin kıyıları bu konuda oldukça kritik bir alan, çünkü Doğu Akdeniz’deki çalışmalarımız burada başlamıştır. Zaman içerisinde alanımızı genişleterek, şu anda Mersin kıyılarında 25’in üzerinde birey tespit ettik. Doğu Akdeniz içerisindeki çalışma alanımızda ise 50’nin üzerinde tanımlı birey bulunmaktadır. Bu bireylerin yuvalarında tam zamanlı olarak foto kapanla takibini yapmaktayız,” şeklinde konuşmuştur.

Koruma Çalışmalarının Önemi

Uzun yıllar boyunca Türkiye kıyılarında Akdeniz foklarının sayısının 100 civarında olduğu düşünülüyordu. Ancak, sosyal medya, foto kapan kullanımı, teknolojik gelişmeler ve halkın katkılarıyla gerçekleştirilen gözlemler sayesinde kapsamlı bir çalışma yürütülebilmektedir. Dr. Ok, “Şu anda bir artıştan bahsedemeyiz; mevcut durum stabil ve bu sevindirici bir gelişmedir. Yaptığımız gözlemler sırasında yeni yavrulara da rastlıyoruz, bu da bizim için olumlu bir durum. Her yıl Akdeniz fokları bu dönemde yavru yapmaktadır. Yavrular, annelerinin sütüyle yaklaşık 4 ay boyunca beslenmektedir. Ancak fırtına ve olumsuz hava koşullarında anneden kopma durumları da yaşanabilmektedir. Yavruların ergin hale gelmesi ise 6-7 yılı bulmaktadır, bu nedenle koruma çalışmaları son derece önemlidir,” diyerek koruma çalışmalarının gerekliliğini vurgulamıştır.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.