Yapay Zeka ve Edebiyat: Şiirlerde Yeni Bir Dönem

Yapay zeka, edebiyat dünyasını dönüştürüyor. “Yapay Zeka ve Edebiyat: Şiirlerde Yeni Bir Dönem” başlıklı içeriğimizde, yapay zekanın şiir yazımına etkilerini ve bu alandaki yenilikleri keşfedin.

Yapay Zeka ve Edebiyat: Şiirlerde Yeni Bir Dönem
Yayınlama: 20.11.2024
3
A+
A-

Edebiyat Dünyasında Yapay Zeka Dönemi

Son günlerde Chip tarafından yayımlanan bir habere göre, edebiyat dünyası yapay zekanın etkisi altında kalmaya başladı. Yapay zeka, ünlü şairlerin tarzlarını taklit ederek daha etkileyici ve estetik açıdan hoş şiirler üretebiliyor. Yapılan bir araştırma, edebiyatseverlerin yapay zeka tarafından yazılan şiirleri, insan şairlerin eserlerinden daha fazla beğendiğini ortaya koydu.

ABD’de gerçekleştirilen bu çalışma, okuyucuların ünlü şairler tarafından yazılan şiirlerle yapay zeka tarafından taklit edilen şiirler arasındaki farkı ayırt edemediğini gösterdi. Daha da çarpıcı bir sonuç olarak, araştırma denekleri yapay zeka şiirlerini insan şairlerin eserlerine göre daha çok tercih etti. Nature Scientific Reports dergisinde yayımlanan makaleye göre, araştırmacılar okuyucuların insan yapımı dizelerin karmaşıklığını, yapay zekanın yarattığı tutarsızlıkla karıştırdıklarını ve insan benzeri üretken yapay zekanın nasıl gelişebileceğini göz ardı ettiklerini öne sürdü.

Bu araştırmada, İngilizce edebiyatın yaklaşık 700 yıllık tarihini kapsayan 10 ünlü İngiliz şairin her birinden beşer şiir kullanıldı. Şairler arasında Geoffrey Chaucer, William Shakespeare, Samuel Butler, Lord Byron, Walt Whitman, Emily Dickinson, TS Eliot, Allen Ginsberg, Sylvia Plath ve günümüzdeki tek yaşayan şair olan Dorothea Lasky yer aldı. Çalışma, Pittsburgh Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapan Brian Porter tarafından yönetildi. Araştırmacılara, OpenAI’nin büyük dil modeli olan ChatGPT 3.5’e her şairin “tarzında” beş şiir üretmesi talimatı verildi. Bu şiirler, herhangi bir seçim yapılmadan ilk beş olarak alındı ve deneklere sunuldu.

Deneklerin yapay zeka tarafından üretilen şiirleri daha çok beğendiği gözlemlendi. Gerçek şiirleri zayıf buldular. Porter ve ekibi iki ayrı deney gerçekleştirdiler. İlk deneyde, 1.634 katılımcı rastgele olarak on şairden birine atandı. Deneklerden, beşi yapay zeka tarafından, beşi ise insan şair tarafından yazılmış olmak üzere on şiiri okumaları istendi. Daha sonra, hangi şiirin yapay zeka tarafından mı yoksa insan tarafından mı yazıldığını düşündükleri soruldu. İlginç bir şekilde, deneklerin yapay zeka tarafından üretilen bir şiirin insan tarafından yazıldığını belirtme oranları oldukça yüksekti; ancak insan eliyle yazılma olasılığı en düşük şiirlerin tamamının insan şairler tarafından yazıldığını ifade ettiler.

Anlaşılan o ki, yapay zeka artık edebiyat alanında insanın yerini almaya başladı. Önümüzdeki bir veya iki yıl içinde, tamamen yapay zeka tarafından üretilmiş romanlar, şiir kitapları ve dizi/film senaryolarının ortaya çıkması kaçınılmaz görünüyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.