Kış hazırlıkları ve soba bakımının önemi üzerine kapsamlı bir rehber. Güvenli ve sıcak bir kış geçirmek için soba bakımını ihmal etmeyin. Doğru önlemlerle hem sağlığınızı koruyun hem de enerji verimliliğinizi artırın.
Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kış hazırlıkları hız kazandı. Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, soba satıcıları arasındaki hareketlilik, vatandaşlar için önemli uyarıları da beraberinde getiriyor. Esnaflar, sobanın her yıl kurulmadan önce mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Soba satıcısı Abdülkadir Teksöğüt, sobanın ömrünün temiz kullanım ve düzenli bakıma bağlı olduğunu belirtiyor. “Temiz kullanıldığı ve bakımı yapıldığı sürece soba uzun yıllar dayanabilir. Ancak, eğer soba yıpratılırsa veya nemli yerlerde tutulursa, ömrü kısalır. Bu nedenle, sobanın temizliğine ve korunmasına dikkat edilmelidir” diyor.
Teksöğüt, temizlik aşamalarında iç kısımdaki kurumların temizlenmesi gerektiğini, temiz bir torbada saklanması durumunda sobanın uzun süre kullanılabileceğini ifade ediyor. “Temizlikte ‘çırpma’ gibi yöntemleri tavsiye etmiyoruz. Borulardaki dış emaye atılabilir ve bu da korozyona neden olabilir. Dolayısıyla, iç kısım yeterince temizlenmelidir. Soba her yıl kurulmadan önce mutlaka gözden geçirilmelidir. Öncelikle deliği, yırtığı ya da hava alan bir yeri olup olmadığı kontrol edilmelidir. En önemli şart ise bacanın temizliği ve sağlıklı olduğunun kontrolüdür. Bacanın tepe kısmındaki şapkanın sağlam olduğundan emin olunmalıdır. Rüzgar ters akım oluşturursa, gaz zehirlenmesi riski doğabilir” şeklinde uyarıda bulunuyor.
Teksöğüt, kuzine sobasının ömrünün 8 yıl, 10 yıl, hatta 30 yıla kadar uzayabileceğini, bu durumun ürünün kalitesine bağlı olduğunu ifade ediyor. “Ekonomik ve kaliteli malzemeler arasında seçim yapılabilir. Fiyatına göre malzeme kalitesi değişir. Biz, en düşük, orta kalite ve üst kalite soba seçeneklerini sunuyoruz. Ancak, ekonomik şartlar nedeniyle en azından orta kaliteden aşağıya inilmemesi gerektiğini tavsiye ediyoruz” dedi.
Ayrıca, kömürün kalori oranının yüksek olması durumunda, sağlam ve temiz kovaların kullanılması gerektiğini vurgulayan Teksöğüt, “İnce kova kullanıldığında, kova delinebilir ve bu da sobanın ömrünü kısaltır. Kovaya da özen gösterilmesi gerekir. Ucuz ürünler genellikle en çabuk eskiyenlerdir. Bu nedenle, biraz daha kaliteli ürünler tercih edilmelidir. Özellikle kova kalitesi, sobanın ömrünü uzatmak için oldukça önemlidir” diye ekliyor.
Teksöğüt, “Vatandaşlarımız, kova delindiğinde yine de sobayı kullanmaya devam ediyorlar. Bu durumda soba yıpranıyor ve kullanıcı, sobanın çabuk delindiğini düşünüyor. Ancak bu, kullanıcının kendi sorumluluğudur. Eğer ürüne milli servet gözüyle bakarak özen göstermezseniz, sonuçlarına katlanmak zorundasınız” diyerek son sözlerini söylüyor.
Kaynak: Antalya Körfez