Yeni Delhi’de hava kirliliği sorunu giderek büyüyor. Kentteki hava kalitesi alarm veriyor. Sağlığınızı korumak için alınması gereken önlemler ve durumu azaltma yolları hakkında bilgi edinin.
Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Hava Kalitesi ve Hava Tahmini Araştırması Sistemi (SAFAR) verileri ışığında, hava kalitesi, havadaki zararlı parçacıkların miktarını ölçen “PM (partikül madde) 2,5” oranına göre değerlendiriliyor. Bu oran 300-400 düzeyine ulaştığında hava kalitesi “düşük” olarak adlandırılırken, 400-500 sınırına ulaştığında “şiddetli” hava kirliliği olarak sınıflandırılıyor.
Hint basınında yer alan haberlere göre, dün kutlanan Diwali Festivali sırasında, başkent Yeni Delhi’nin çeşitli bölgelerinde havai fişek ve maytapların kullanılması sonucu PM 2,5 oranı bazı yerlerde her metreküp için 900 mikrograma kadar yükseldi. Bu durum, şehirdeki hava kirliliğinin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından insan sağlığı için belirlenen üst sınırın 23 katı kadar yüksek olduğu anlamına geliyor. Bu sabah yapılan ölçümlere göre, Yeni Delhi dünyanın en kirli hava kalitesine sahip kenti olarak kaydedildi.
Her kış, duman, toz, düşük rüzgar hızı, araç emisyonları ve anız yakma gibi faktörler nedeniyle Yeni Delhi üzerinde yoğun bir sis örtüsü oluşuyor. Ekim ile ocak ayları arasında, bu bölgede hava kirliliği genellikle şiddetli bir şekilde artıyor. Bu durum, birçok işin aksamasına, okulların ve ofislerin kapatılmasına yol açıyor. Ayrıca, kasım ve aralık aylarında komşu eyaletlerdeki çiftçilerin anız yakma faaliyetleri de hava kirliliğine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. Çiftçiler, bu durumu önlemek için alternatif yöntemlerin geliştirilmesi adına finansal ve teknik desteye ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.
Hindistan’ın Hava Kirliliğiyle Mücadele Planı
Hava kirliliğiyle mücadele amacıyla başlatılan “Aşamalı Mücadele Eylem Planı (GRAP)” çerçevesinde, Hindistan’da kömür, odun ve acil durumlar hariç dizel jeneratör kullanımı yasaklandı. Yeni Delhililere, hava kalitesini iyileştirmek için mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmaları ve hareketliliklerini azaltmaları çağrısında bulunuldu. Her yıl festivaller sırasında havai fişek ve maytap satışlarının yasaklanmasına rağmen, diğer şehirlerden bu ürünlerin temin edilmesi engellenemiyor.
Kaynak: Patronların Dünyası