Uzmanlardan Hububat Üretimi İçin Önemli Uyarılar başlıklı içeriğimizde, tarımda başarı için dikkat edilmesi gereken kritik noktaları keşfedin. Verimliliği artırmak ve riskleri azaltmak için gerekli tavsiyeleri öğrenin.
Antalya Körfez gazetesinin haberine göre, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat ekiminin başlamasıyla birlikte uzmanlardan önemli uyarılar geldi. Uzmanlar, hasat döneminde verim kaybının önüne geçmek için ürünlerin bakımı kadar ekim döneminin de büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı ve sahte ürünlere karşı dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Konya, yüzölçümünün %67’sinin tarım arazisi olmasıyla bilinirken, burada 595 bin hektar alanda sulu tarım yapılmaktadır. Uzmanlar, beklenen yağış periyodunda kaymalar olduğunu belirtirken, çiftçilerin ekim aşamasında bu durumu dikkate alması gerektiğini ifade etti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Hububat ambarı Konya’mızda 2024 yılının sonunda 2025 yılının ekimleri gerçekleştiriliyor. Daha öncesinde ekim ayının başlarında olan ekimler artık ayın sonlarına doğru kaydı” dedi.
Konya’da son üç yıldır yeterli yağışın olmaması, çiftçilerin ekim tarihlerini kaydırmalarına sebep olmuştur. Kırkgöz, “Bu durum çiftçilerimizi ekim ayının sonlarına, kasım ayının başlarına yönlendirdi. Topraklarımızda yağışların azlığından dolayı nem miktarı da çok düşük. Çiftçilerimizin ekim yaparken özellikle yüzeydeki ekimlerden kaçınmalarını tavsiye ediyoruz. Yüzeydeki ekimlerde hafif bir yağmur yağdığında tohumlar çimlenebilir ve arkasından yağışlar gelmediği takdirde çimlenen tohumlarda bozulmalar meydana gelebilir. Bu nedenle biraz daha derine ekimleri öneriyoruz. Aşırıya kaçmadan, 1 ila 2 santim daha toprağın derinliğine ekim yapmalarını, bu dönemlerde özellikle dikkat etmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.
Üretim aşamasında gübre kullanımı da büyük önem taşımaktadır. Burak Kırkgöz, “Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken konulardan biri de gübredir. Konya yöresinde daha önce sahte gübre vakaları gündeme gelmişti. Ekonominin ve piyasanın dalgalı olduğu dönemlerde sahte gübre olayları artış gösteriyor. Bu nedenle çiftçilerimizin güvendikleri, bildikleri bayilerden alışveriş yapmaları çok önemli. Şüphelendikleri gübreleri tarlalarına atmadan önce gübre analizlerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü gübreyi tarlaya attıktan sonra geri dönüşü maalesef olmuyor” dedi.
Kırkgöz, çiftçilere sahte tohumlardan kaçınmaları ve mümkünse sertifikalı tohum kullanmalarını önerdi. “Sertifikalı tohumların verim artışı sağladığı bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Çiftçilerimizin, iklimin kurak gittiği ve üretimin zor olduğu dönemlerde birim alanlardan en yüksek verimi almaları gerekmektedir. Bu nedenle bazen tasarruf edelim derken daha fazla zarara uğrayabiliyorlar. Bu konulara dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.
Son olarak, “İnşallah bu yıl bol yağışlı bir yıl olur. Konya Ovası’nda kıraç alanlar yağışları bekliyor. Sulu alanlarda ise ekilişler gerçekleştiriliyor. Yağmurlar yağmadığı için çiftçilerimiz ekim yaptıktan sonra tarlalarını sulamak zorunda kalıyor. Bitkilerin çıkışı çok önemli. Çıkış sağlandıktan sonra yapılacak bakımlarla yüksek verimler alınabiliyor. Ancak çıkış dengesiz olursa maalesef tohum olmayan yerden verim alınamayacağı için verimlerde düşüklük yaşanıyor. Bu yıl bol bereketli bir sezon diliyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde yağışlar çiftçilerimizin yüzünü güldürür” diye konuştu.
Kaynak: Antalya Körfez