Antalya Kanarya Sitesi’nde yaşanan yıkım süreci ve madde bağımlıları üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu süreçteki sosyal etkiler, bağımlılıkla mücadele yöntemleri ve yerel toplulukların durumu hakkında bilgi edinin.
Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Perge Bulvarı 1584 Sokak’ta yer alan 66 dairelik Kanarya Sitesi’nin inşaat süreci 1997 yılında başlamıştır. İnşaat tamamlandığında, arsa sahibi hayatını kaybetti. Mirasçılardan biri olan P.Ç., sitenin yeni deprem yönetmeliğine uygun olmadığını ve bu nedenle yıkılma tehlikesi taşıdığını belirterek daire maliklerini ve kooperatif yönetimini uyardı. Ancak, yönetim ruhsatlı yapı denetim firmalarından aldıkları raporlarla sitenin sağlam olduğunu savundu.
Antalya 2’nci İdare Mahkemesi, sitenin yıkılması yönünde karar aldı. Bu karar, Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz edildi. İstinaf mahkemesi, site sakinlerinin itirazlarını kabul etmedi ve yerel mahkemenin kararını onadı. Muratpaşa Belediyesi, binanın yıkım işlemleri için bina sakinlerine tebligat gönderdi. Tebligatta, sitenin 31 Ağustos tarihine kadar tamamen boşaltılması gerektiği vurgulandı.
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre; uyarıları dikkate almayan birçok site sakini, konutlarını terk etmedi. Bunun üzerine Çevik Kuvvet polislerinin de desteğiyle site tahliye edildi. Site sakinleri, ellerinde taşıdıkları “Rant sahipleri Kanarya sitesinden döner, Evlerimiz sağlam, Çeyrek asırlık işkenceye son, Kanarya sitesi 40 üyenin yongasıdır” yazılı pankartlarla karşı durdular. Bina giriş kapısının önünde toplanarak, zabıta ekiplerinin içeri girip mühürleme işlemi yapmasına direndiler. Yaşanan arbedede, 6 site sakini polis ekipleri tarafından gözaltına alındı ve işlem yapılmak üzere karakola götürüldü. Çevik kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle site sakinleri kapıdan uzaklaştırıldı ve zabıta ekipleri kapılara kaynak atarak mühürleme işlemini tamamladı.
Sitedeki yıkım süreci hakkında açıklamalarda bulunan Avukat Oğuzalp İşten, “Burada kooperatif üyeleri bina yaptırıyor. Ancak daha sonra yıkım kararı çıkıyor. Sağlam olduğu belirtilen binanın boşaltılması isteniyor. Henüz sonuçlanan bir hukuki süreç olmamasına rağmen, bir karar yok. Süreci takip ediyoruz. Tekrar başvuru yapacağız. 40 aile burada mağdur oldu. Umarız bu mağduriyet giderilir. Güçlendirme raporu mevcut, yıkım kararı hukuka aykırıdır. 2018’den önceki deprem yönetmeliklerine uygun yapıldı” ifadelerini kullandı. Aradan geçen 1 yıla rağmen sitede herhangi bir yıkım işlemi gerçekleştirilmedi. Bunun sonucunda sitenin giriş dairelerinin camları kırıldı ve odaları talan edildi. Değerli eşyalar hırsızlar tarafından çalındı. Şehrin ortasında karanlığa gömülen site, madde bağımlılarının yeni adresi haline geldi. Site sakinleri ve mahallede yaşayan vatandaşlar ise yaşananlara isyan etti.
Dün, madde bağımlılarının çıkardığı iddia edilen bir yangın, siteyi alevlere teslim etti. Kısa sürede adrese ulaşan itfaiye ekibi, binanın mühürlü ve kapısının kaynakla kapatılmış olmasından ötürü merdiven yardımıyla binaya girdi. Yukarıya çıkan itfaiye ekipleri, binada bulunan evsiz bir kişinin yaktığı eşyaları söndürdü. Polis ekipleri, apartmanın içinde yangın çıkaran kişiyi aramasına rağmen bulamadı. İtfaiye ekibi söndürme çalışmasını tamamladıktan sonra normale döndü.
Sitede 12 yıldır oturan İnşaat Mühendisi Fatih Karakoç, “Bu binalarımız sağlam, güçlendirme çalışmaları yapıldı. Raporlar gerekli kurumlara sunuldu. Buradaki insanlar mağdur ediliyor. Güçlendirme raporu hazırlandı; iki binada yüzde 15, bir binada ise yüzde 19 oranında güçlendirme yapıldı. Arsa sahibinin başvurusu olmadığı için bir yol alamadık. Belediye bizim başvurumuzu kabul etmedi. Kooperatif ve arsa sahibi arasında daha önce bir sözleşme yapılmadığı için tapularımızı alamadık. Siteden ayrıldıktan sonra korunması için çok mücadele ettik. Hırsızlar ve madde bağımlıları sitenin içine girdi. Mahalle halkı da bu durumdan rahatsız” şeklinde konuştu.
Meydankavağı Mahallesi Muhtarı Mehmet Ceylani, siteye yönelik çok sayıda şikayet aldıklarını belirtti. Mahallenin ilçenin en gözde mahalleleri arasında yer aldığını ifade eden Ceylani, “Sitenin alt katlarından giren madde bağımlıları içeride yaşamaya başladı. Hırsızlar da siteyi talan etti. Daha fazla güvenlik önlemi alınması gerekir. Akşamları site çevresinde oturan vatandaşlarımız dışarı çıkmaya korkar hale geldi. Eğer yıkım işlemleri uzun sürecekse, giriş katlarının açık bölümleri kapatılmalı. Duvar örülmeli. 1 yıldır herhangi bir şey yapılmadı ve bu durum güvenlik açısından risk barındırıyor” dedi.
Madde bağımlılarının sitenin mesken edildiğini belirten Ceylani, “Site sakinleri 1 yıl önce apar topar çıkarıldı. O günden sonra hiçbir gelişme olmadı. Eğer depreme dayanıklı değilse yıkılması için neden bekleniyor? Allah korusun, olası bir depremde yıkılırsa ne olacak? Sitenin hemen yanında park var; burada insanlar sabah akşam zaman geçiriyor. Site, madde bağımlılarının talanına uğradı. Giriş katlardan başlayarak ne var ne yok çaldılar. Daha caydırıcı güvenlik önlemleri alınması şart” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Antalya Körfez