Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Gürkan Yıldırım’ın 2017 yılında Romanya’nın başkenti Bükreş’te kurduğu şirket, bugüne kadar ülkede 3 milyar euro civarında iş alan Türk şirketlerine müşavirlik yaptı. Romanya’nın Türk şirketleri için enerjiden tarıma, sağlıktan ulaşıma birçok sektörde fırsat olduğunu anlatan Yıldırım, “Önümüzdeki 5 yılda bu alanlarda AB fonlu en az 50 milyar euroluk iş potansiyeli var. Romanya sadece Türkiye için değil tüm Avrupa için şu anda çok cazip bir ülke” dedi.
Necla DALAN
Romanya, son dönemde Türk şirketlerinin odaklandığı ülkelerden biri. Geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacmi 10 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye’nin bu ülkeye ihracatı 7 milyar dolar olurken ithalat da 4 milyar dolara yaklaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen yıl Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ile düzenlediği ortak basın toplantısında dış ticaret hacmini 15 milyar dolara ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.
KAYITLI TÜRK FİRMA SAYISI 16 BİNDEN FAZLA
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yine geçen yıl resmi ziyarette bulunduğu Bükreş’te yaptığı toplantıda, “Müteahhitlik firmalarımız bugüne kadar 211 projeyi üstlenmiş Romanya’da ve bunun toplam değeri 11 milyar dolar mertebesine ulaşmış durumda” dedi.
Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesindeki bilgilere göre ise Romanya, 7.5 milyar dolara yaklaşan yatırım sermayesiyle bölgedeki Türk yatırımları için bir merkez haline geldi. Sitedeki bilgilere göre Romanya’da kayıtlı Türk firma sayısı 16 binden fazla ve bunun 7 bine yakını aktif olarak faaliyet gösteriyor.
AİLE ŞİRKETİNDEN AYRILIP KENDİ ŞİRKETİNİ KURMUŞ
Geçtiğimiz hafta Avrupa’da 45 yaş altı 10 bine yakın girişimciyi temsil eden YES for Europe’un Avrupa Genç Girişimciler Konferansı için Bükreş’e gittim. YES for Europe’un başkanlığını Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) Başkanı Gürkan Yıldırım yürütüyor. Gürkan Yıldırım, Romanya konusunda uzmanlaşmış isimlerden… Yıldırım, 19 yaşından 32 yaşına kadar ailesinin bina temeli, zemin mekaniği ve zemin dinamiği gibi alanlarda ölçümler yapan, zemin özelliklerini tespit eden ve zemine uygun yapıları belirleyen geoteknik şirketinde çalışmış. Şirket yurtiçi ve yurtdışında büyük taahhüt şirketlerinin projelerinde yer almış. 2009 yılında ihalelere katılmaları için teklif gelince Yıldırım Romanya’ya gitmiş. Yol projeleri için teklif gelmiş ancak şirketin asli işi olmadığı için bu konuya sıcak bakılmamış. 2012 yılında aile şirketinden ayrılıp kendi işini kurmuş.
ROMANYA’DA İŞ YAPMAK İSTEYEN ŞİRKETLERLE ÇALIŞIYOR
Yıldırım, Romanya’da çok iş olduğunu görünce bu ülkeye odaklanmaya karar vermiş. 2017 yılında Bükreş’te şirket kurmuş ve büyük ihaleler için Türk şirketlerine müşavirlik hizmeti vermeye başlamış. Yıldırım, “Ben şirketi kurduğumda bu ülkede sadece Nurol ve Alarko vardı. Şimdi birçok büyük grup burada dev projeler üstlendi. Bizim müşavirlik hizmeti verdiğimiz şirketler büyük ihaleler kazandı. Bu şirketler 3 milyar euro civarında iş aldı. Mesela Otokar, Bükreş Belediyesi’nin 400 otobüs toplu taşıma ihalesini kazandı. Şu anda da güneş ve rüzgâr enerjisi, yol, hastane, liman, demiryolu, savunma sanayi ve doğalgaz boru hattı gibi sektörlerde şirketlere hizmet veriyoruz” diye konuştu.
‘TÜRKİYE’Yİ VE TÜRK ŞİRKETLERİNİ SEVİYORLAR’
Romanya’da iş yapmak isteyen şirketleri bu ülkenin teknik, hukuki ve finansal kurallarına uygun şekilde konumlandırdıklarını kaydeden Yıldırım, Romanya’da Türk şirketleri için büyük fırsatlar olduğunu vurguladı. Türklerin sadece Romanya’da değil tüm Balkanlar’da etkin olması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:
“Türk şirketler son 20 yılda çok iyi işler yaptılar, teknik ve finansal yetkinlikleri uluslararası iş yapma kapasitelerini artırdı. Bunun avantaja dönüşmesi gerekiyor. Ancak her ülkenin kendi dinamikleri var. Romanya’da gelişmiş bir iş kültürü var. Türkiye’yi seviyorlar ve Türk şirketlerine açıklar. AB üyesi oldukları için ciddi fonlar var. Şirketlerin bunları iyi okuması gerekiyor. Biz hizmet verdiğimiz şirketleri stratejik olarak Romanya’da konumlandırıyoruz. Çünkü Türk şirketlerinin burada doğru iş yapması, istihdam yaratacak işler yapması onları bir adım öne geçirecek.”
Yıldırım, Romanya’da önümüzdeki dönemde demiryolu modernizasyonundan enerjiye, sulamadan tarıma, sağlıktan doğalgaz boru hatlarına fırsat barındıran birçok alan olduğuna da dikkat çekti. Türk şirketlerini Romanya’da iş yapmaya davet eden Yıldırım, “Önümüzdeki 5 yılda bu alanlarda AB fonlu en az 50 milyar euroluk iş potansiyeli var. Romanya sadece Türkiye için değil tüm Avrupa için şu anda çok cazip bir ülke” dedi.
patronlardunyasi.com