Türkiye’nin en büyüklerinden biri olan Memnun Akü’yü alarak Türkiye’ye gelen Güney Afrikalı Metair, yüksek enflasyon sebebiyle Türkiye’den ayrıldı.
Gökmen Mert KURAL
2013 yılında akü pazarının en güçlü oyuncularından Memnun Akü’nün yüzde 75’ini 175 milyon dolara alan Metair, ortadan geçen 11 yılın akabinde Türkiye’den çekilme kararı aldı. Güney Afrikalı Metair, Türkiye’deki varlıklarını 1.9 milyar rand yani yaklaşık 200 milyon dolara satmak için anlaştı.
ABD’Lİ QUEXCO ALIYOR
Metair, Türkiye’deki paylarını güç, yağlayıcılar ve ilgili gereçler dalında yatırımları bulunan ABD’li Quexco şirketine devredecek ve Türkiye’den çekilecek.
Metair, Güney Afrika’ya odaklanan otomotiv komponent üretim işine odaklanacak.
SEBEP HİPER ENFLASON
Metair Türkiye, holding şirketi olarak faaliyet gösterirken, çatısı altında Memnun Holding Anonim Şirketi, Keyifli Akü ve Gereçleri Sanayii Anonim Şirketi, Keyifli Plastik ve Ambalaj Sanayii Anonim Şirketi ve Metair Gayrimenkul Proje Kiralama Anonim Şirketi var.
Metair Türkiye’nin geçen yıl sonu prestijiyle net varlıkları 2,9 milyar Rand düzeyinde değerlendirilirken, birebir devirde şirketin atfedilebilir ziyanı 70,6 milyon Rand olarak gerçekleşti. Metair’in Türkiye’den çıkma nedeninin de ziyana neden olan yüksek enflasyon olduğu belirtiliyor.
Yüksek borç düzeyleri, şiddetli Türk iktisadının tesirleriyle boğuşan Metair, son iki yıldır ticari faaliyetlerini tekrar gözden geçirmek zorunda kaldı.
Metair, Memnun’un, Türkiye’deki mevcut hiperenflasyon ortamıyla birlikte “Metair kümesine değerli karmaşıklık ve risk” getiren şiddetli makroekonomik şartlar altında faaliyet gösterdiği söz ediliyor.
patronlardunyasi.com