Akşam yemeğini aşırı kaçıranlardansanız bu hatayı kesinlikle yapmayın!

Akşam yemeğini aşırı kaçıranlardansanız bu hatayı kesinlikle yapmayın!
Yayınlama: 15.09.2024
2
A+
A-

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Yeşilkaya, akşam yemeklerinde çok yiyerek, mide sindirimini bitirmeden yatmanın reflüyü tetiklediğini söyledi.

MİDEDE EKŞİME, YANMA, KAZINMA

Reflü hakkında bilgi veren Dr. Yeşilkaya. “Yemek borusu ile mide ortasında tek taraflı çalışan işlevsel bir kapak sistemi var. Bu kapak sistemi herkeste kusursuz bir formda çalışmayabiliyor. Vakit zaman tam kapanmayarak mide içeriğini üste hakikat kaçırdığı da olabiliyor. Biz buna reflü diyoruz. Mide içeriği asitli bir ortamdır. Bu asit mide duvarına ziyan vermiyor. Zira mide duvarını koruyacak sistemler var. Lakin yemek borusunun iç yüzeyi asitli ortama sağlam değil. Asit üst hakikat kaçtığı vakit yemek borusunun iç yüzeyinde bir yanma ve tahriş oluşturuyor. Bu durumda; ekşime, yanma, ağza acı su gelmesi, kazınma ve sıyrılma, daha ileri hadiselerde ise yiyecek artıklarının ağzımıza kadar gelmesi, hatta inatçı kuru öksürük üzere belirtiler bile görülebiliyor” dedi.

AKŞAM YEMEĞİ REFLÜYÜ TETİKLİYOR

Reflüyü artıran yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Yeşilkaya, ”Aşırı baharatlı ve acılı yiyecekler, turşu, çiğ soğan ve sarımsak üzere yiyeceklerden ve asitli içeceklerden uzak durmak gerekiyor. Az az ve sık sık yemeyi öneriyoruz. Yavaş yiyip, uygun çiğnenmeli. Bilhassa akşam yemeği bizim toplumumuzda toplumsal işlevi da olan bir öğündür. Bu nedenle akşam yemeği biraz güçlü oluyor, fazlaca yiyoruz. O dolu mideyle de yattığımızda mide içeriğinin üste hakikat kaçması daha kolay oluyor. Bu da reflüyü tetiklemiş oluyor” dedi.

REFLÜDE TEDAVİ

Reflünün tedavisine ait konuşan Yeşilkaya, “Mide asidini azaltan ilaçlar var. Hastalar bunları kullandığında, yeme ve içmelerine dikkat ettiklerinde semptomlarda gerileme oluyorsa ‘bu reflü hastasıdır’ diyerek, ileri tetkike gerek kalmadan tedavi verebiliyoruz. Lakin semptomlar çok şiddetliyse, tekliflerimize karşın semptomlarda bir gerileme olmuyorsa, verdiğimiz ilaçlara karşılık alamıyorsak ve şikayetler arttıysa endoskopi kesinlikle gerekli bir tetkiktir. Bu sayede orada reflü var mı, yok mu? ya da öbür bir sorun mi var üzere soruların karşılıklarını alabiliyoruz. Endoskopi sonrasında gerekiyorsa, farklı bir tedaviye geçebiliyoruz” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.