3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Engelli Bireylerden Çağrı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde engelli bireylerin sesine kulak verelim. Eşitlik, erişilebilirlik ve toplumsal farkındalık için birlikte hareket etmenin önemi üzerine düşünelim. Herkes için daha kapsayıcı bir dünya hayal edelim.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Engelli Bireylerden Çağrı
Yayınlama: 03.12.2024
3
A+
A-

Engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Çağrısı

Antalya Körfez gazetesinin haberine göre; istatistikler, yaklaşık 9 milyon kişiyi temsil eden bir engelli topluluğunun varlığını ortaya koyuyor. Engelliler, gündelik yaşamlarını daha yaşanılabilir hale getirmek için kamuoyuna yönelik çağrılarını sürdürmeye devam ediyorlar. “Engelli olmayı ya da engelli doğmayı kendimiz seçmedik” diyerek, aileleriyle birlikte sayılarının 35 milyonu aştığını belirten engelli bireylerin açıklamaları dikkat çekiyor.

“TOPLUMSAL BİR TARAF OLMAK İSTİYORUZ”

Altınokta Körler Derneği Antalya Şube Başkanı Ahmet Oktay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle, iktidar ve muhalefet dahil tüm siyasi partilere seslendi. Dernek binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında “eşitlik” ilkesini ön plana çıkaran Oktay, şu ifadeleri kullandı:

  • “Bizler, himaye, himmet, sadaka değil, herkesle eşit haklara, fırsatlara ve olanaklara sahip, başı dik yurttaşlar olarak yaşamak istiyoruz.”
  • “Hak öznesi yurttaşlar ve toplumsal bir taraf olarak kabul edilmek istiyoruz.”
  • “Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız bireyler olmak istiyoruz.”
  • “Engellilere, kadınlara ve çocuklara yönelen ayrımcılığın, dışlamanın, şiddetin, tacizin ve istismarın sona ermesini talep ediyoruz.”

“ÜCRETLER DEVLET TARAFINDAN KARŞILANSIN”

Oktay, engelli bireylerin yaşam kalitesini artıracak adımlar atılmasını talep ederek, sakatlık kaynaklarının ortadan kaldırılmasını istedi. Bu bağlamda, şunları belirtti:

  • “Dünya Sağlık Örgütü’nün ICF standartlarına uygun yeni bir Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği çıkartılmasını istiyoruz.”
  • “İlaç, beyaz baston ve yardımcı araç-gereçlerin ücretlerinin tamamının devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.”
  • “Üretim süreçlerinde verimli ve etkin olarak yer almak istiyoruz.”
  • “Nitelikli, işlevsel ve erişilebilir bir eğitim hakkımızın sağlanmasını bekliyoruz.”
  • “Engellilerin üniversiteye giriş sınavlarına istedikleri illerde ve yardımcı özel cihazlarıyla girmelerine olanak tanınmasını istiyoruz.”

“ETKİN BİR SOSYAL YARDIM HİZMETİ İSTİYORUZ”

Oktay, engelli bireylere sunulan “ücretsiz” hizmet anlayışına da dikkat çekerek sosyal haklar konusundaki taleplerini şöyle sıraladı:

  • “Engellilikten kaynaklı ilave giderlerimizi karşılayacak düzenli bir engelli aylığı almak istiyoruz.”
  • “Tüm yurttaşlara ücretsiz bakım hizmeti sunulabilmesi için bir an önce bakım sigortasının kurulmasını talep ediyoruz.”
  • “Nesnel, adil ve etkili bir sosyal yardım sistemi oluşturulmasını istiyoruz.”
  • “Engelli aylığı ve evde bakım ödeneği gibi sosyal haklarla ilgili kriterlerin, engellilerin bir birey olarak görülmesine dayandırılmasını istiyoruz.”
  • “Birçok dünya ülkesinde olduğu gibi, bağımsız bir Beyaz Baston Yasası’nın hayata geçirilmesi için hükümetimizin konuya sahip çıkmasını bekliyoruz.”

“İSTEMLERİMİZE SAHİP ÇIKIN”

Oktay, topluma, hükümete ve siyasi partilere de seslenerek, “Bizim sorunlarımız, tüm toplumun sorunlarıdır. Sorunlarımıza ve istemlerimize sahip çıkın. Haklı mücadelemize destek olun. Çünkü kadınıyla erkeğiyle, engelli olanı ve olmayanıyla, çocuğu, genci ve yaşlısıyla, etnik ve inançsal çeşitliliği ile Türk Toplumu olarak kaderimiz ve geleceğimiz ortaktır.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Antalya Körfez

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.